12 Ekim 2015 Pazartesi

GÖLGE - NEIL JORDAN


Yazarımız aynı zamanda ünlü bir yönetmen ve senarist. İrlanda Tarihi ve İngiliz Edebiyatı bölümünü bitirmiş. Filmlerinden maalesef ki sadece Vampirle Görüşme ve İlahların Aşkı’nı izledim.

Gölge arkadaşımın bana hediyesi. Arkadaşımın kitaplığını incelerken, konusuna bakıp “Aaa, ilginç bir kitap gibi, okudun mu?” diye sordum. Arkadaşım da ‘tarzına uymayan bir kitap’ olduğunu söyledi. “Al senin olsun.” dedi. Canıma minnet! Kocaman teşekkür ediyorum.

Dikkat çekici bir kurguyla başlayan Gölge, devamında aynı istikrarı gösteremiyor. Okuma hızımı arttıracağını düşünürken, beni hayal kırıklığına uğrattı.
                     
Olaylar, olay demek ne derece mantıklı bilemiyorum, çok yavaş ilerliyor ve kitabın başlarında sevdiğim anlatım şekli, düğümleniyor. Karışıyor. Orijinal dilinde de böyle midir, bilemiyorum.

Bitirince düşündüğüm şey “Evet beklediğim gibi mükemmel değildi ama okunabilirliği de var.” oldu.


“Miss Havisham, tüm saatleri durmuştu onun. Peki madem zaman durdu, ben hatırlıyor muyum? Hayır; o donmuş kitapların içindeymişcesine, sonunu benim yazmadığım, yazmayı doğru dürüst öğrenememiş birinin benim adıma yazdığı kitabı okuyorum. Bölümlerine başlıklar yazıyorum, var olmayan sayfalarını çeviriyorum, öyküde yaşıyorum, öyküde mutlu oluyor, öyküde ağlıyorum ve öyküde ölüyorum, ama sonunu değiştirebiliyor muyum? Kesinlikle hayır. Onu son başlattı ve başlangıçta bitirdi.”


“Ama anımsamak nedir sence Gregory? Acaba geçmişi, hatırlanan tüm ayrıntılarıyla yeniden ziyaret etmek midir yoksa o kısacık anı, anımsayamadığımız o kısacık hayati anı bulmaya çalışmak mı?”


13 yorum:

  1. okusam mı ki? :D bilemedim irlanda falan da var ama :D

    YanıtlaSil
  2. Konusu itibari ile iyi gibi:) Aklımda dursun:)

    YanıtlaSil
  3. Ne de güzel poz vermişler öyle :)

    YanıtlaSil
  4. Çevirilerde sıkıntı olabiliyor bazen. Kötü çeviri gibi geldi bana. Tabii sadece burada okuduğum satırlara bakarak söylüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeviride de sıkıntılar olabilir ama konu başladığı gibi devam da etmedi ya da şu sıralar memnun olamıyorum, problem bende de olabilir :D

      Sil
  5. anlamadım ama konusu ne kiiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız ölmüş ama ölmemiş sanki :D Ölümünden sonra yaşanılanları ve zaman zaman geçmişini anlatıyor. :D Devamı için bkz arka kapak :D

      Sil
  6. Merhaba blog keşfinde gördüm sayfanızı bloguma da beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil