23 Ocak 2016 Cumartesi

7) KARA KRALİÇE KÖSEM - DEMET ALTINYELEKLİOĞLU


Artemis Yayınları
799 sayfa

Destuuur Kösem Sultan hazretleriii! J

Uzun zamandır kitaplığımda bekleyen Kösem’i sonunda okudum. Yaklaşık 3 yıldır okunmayı bekliyordu.

Neden bu kadar gecikti? Yazarın diğer kitaplarını lisedeki sıra arkadaşımla okumuştuk. Birbirimize gaz vererek, dedikodusunu yaparak… Kösem’i o almamıştı, onu beklerken 3 koca yıl geçmiş aradan. J

Kitabımız biraz hacimli ama çok kolay okunuyor.

İlk yarısı biraz yavaş ilerliyor. Sultan olma hayali kuran küçük bir kız Nasya. Masum, korkuyor ve hiç bilmediği bir yerde yaşamaya çalışıyor. Güçlü ve hırslı karakteri sayesinde yeni hayatına alışma evresi kısa sürüyor. Kısa diyorsam 400 sayfa. Dediğim gibi hızlı akıyor.

Kitabın diğer yarısında çok fazla olay var ve derine inilmemiş. Okuyucuya hissettirilmemiş. Tamam, tarihi roman, hepimizin bildiği şeyler ama hissettiği şeyler değil. Bu tarz romanlardan beklentim bu. 

Tarih dersi, bilimsel tarih kitapları sadece öğretir. O dönemi yaşatmak, deneyimletmek romanların görevidir.

Yine de ilk yarısı beni etkiledi ve kitabı sevdim.


Harem entrikalarının içinde kendimi kaybettim. Birbirlerini o kadar kibar iğneliyorlar ki ben olsam kesin anlamazdım. J

Kurgu olduğunu biliyorum ama benzeri entrikalar olmuştur mutlaka. Nasıl yapabildiler? İktidar hırsı nelere kadir..

Kitabı bitirdiğimde masum ve sevgi dolu bir şeye ihtiyacım olduğunu hissettim. Açtım Frozen izledim. Entrikalardan arındım ve o çocuksu sevgiyle sarmalandım. J

Son olarak kitabı okurken Kösem Sultan dizisinin birinci bölümünü izledim. Nasya’yı oynayan oyuncu, Anastasia Thsilimpou, rolünün hakkını veriyordu. Hayalimdeki karaktere yakın bir oyunculuğu vardı. Diğer oyuncuları pek beğenmedim, özellikle Hülya Avşar olmamıştı. Dizide tarihi hatalar da mevcuttu, ben bile anlayabildim J Devamını izleyeceğimi düşünmüyorum.

“Her insanın hayal gemisi vardır Nasya. Bindin mi ne deryalara yelken açarsın.”
“Şu devlet ne çok şey istiyordu insandan.”
“İnsan gözüne bakmaya cesaret edene değil, bakmaya korkana kızmalı. Demek ki saklamak istediği bir hal var diye düşünmeli. Gözler sır saklamaz, yalan söylemez çünkü.”


26 yorum:

  1. Tam da tv de dizisi varken cuk oturmuş bu paylaşımın:) demişsin ya entrikalarla dolu hakikaten insan öyle bir ortamda yaşamasın yahu:))cehennem gibi bir yer, herkes birbirinin kuyusunu kazmış, bugün Sözcü'nün sitesine baktım sadrazamların ölümü diye sayamadım ne kadar sadrazam (düşünsene dönemin başbakanı) hepsi boğdurulmuş neredeyse...eceliyle ölen sadrazam var mı merak ettim:)))ay bir de Osmanlı hayranlığı var yani aslında hiç de hayran olunacak bir şey değil..
    kalemine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben,
      Gerçekten iyi denk gelmiş :D Aslında diziyi düşünerek başlamadım ama yarısından sonra benim de aklıma geldi :))
      Kitapta da 'değişen' sadrazamlardan bahsediliyordu, sultanımıza sadrazam dayanmıyor diye. Çoğu eceliyle ölmemiş olabilir..
      Osmanlı hayranlığı ne derece doğru bilemiyorum ama sonuçta o da tarihimiz, kabullenmek lazım. Hunlar nasılsa Osmanlı'da öyle. Yaşamak istediğim bir dönem değil benim de :D
      Teşekkür ederim :))

      Sil
  2. CİDDİ CİDDİ SÖYLÜYORUM YORUMUN İŞTAHIMI KABARTTI KESİN OKUYORUM

    YanıtlaSil
  3. Salıncak bir şey soracağım, bu seri hayali kurgu mu (yani yazarın düşlerinden yola çıkılarak mı kaleme alınmış) yoksa tarihi arşivler sonucu araştırılarak kurgusal olarak harmanlanıp ortaya sürülen bir seri mi? doğrusu ben tarihi kitaplarda hayali kurguyu sevmiyorum, bu sebeple dizilerini izlememişimdir. ona göre bu seryi almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River,
      Yazar Ankara SBF mezunu, o yüzden tarihi bilgisi zayıf değildir, yani kitaplarında aklıma takılan şeyleri araştırdığımda doğruydular ama genel olarak hayali kurgu diyebilirim çünkü o dönemdeki konuşmaların bu seridekiler gibi olacağını düşünmüyorum. Yani kadının yazarlığı daha baskın. Nerde okumuştum hatırlamıyorum ama haremi hayal ettiği gibi yazdığını söylemişti. Sana umduğunu vermeyebilir :/

      Sil
    2. teşekkürler salıncak. :)
      zira bölümüm dolayısı ile tarih ile haşir neşir olan biriyim ve açıkçası tek bölümümden mütevellit değil, normalde bölümüm ile alakası olmasa dahi tarihi kurguların hayali ile buluşmasından pek hoşlanmam. bu sebeple bir süre sonra o kitap elimden düşer. açıklaman için tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
    3. River,
      Sakıncası yoksa bölümünü sorsam Riv, çok merak ettim :D O zaman bu seri senin için yazılmamış, sevmezsin. İstediğin gibi kitaplar bulursan bana da haber ver, bakarsın ben de alırım :))

      Sil
  4. Çok güzel bir değerlendirme olmuş, mutlaka okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedensiz Yazar,
      Teşekkür ederim :)) O zaman şimdiden iyi okumalar :))

      Sil
  5. Yorum için teşekkürler arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  6. Safiye Sultan serisiyle başlayan tarihi roman tutkumuzu besleyecek ne çok ve yeni kitap çıkıyor. Sevindirici gelişmeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Yanı,
      Gerçekten öyle, umarım yazarlarımız gittikçe daha güzellerini yazarlar :))

      Sil
  7. Çok sevimli ve sıcak bir bloğunuz var.. tebrikler :) Uzun zaman önce Safiye Sultanı okumuştum.. kitap mı dizi mi diye sorsalar elbette kitap derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentos,
      Çok teşekkür ederim :)) Genelde uyarlamalarda ben de kitabı tercih ediyorum :))

      Sil
  8. Dün D&R da turlarken baktım olmuş her yer Kösem, iyi ki yayında demeden de edemedim :))
    Ama seninki uzatmalıymış ki! Tarih dersi ve romanın farkını ne güzel ifade etmişsin ;)
    Alla sen kadınlarla dolu ortamda entrikadan bol ne olur, boşuna ‘şerrin nisa’ denilmiyor, bilirsin hem cinsleri hihihi ama korksunlar kadınlardan! Yetiiiiiiiş Frozen hee, iyi taktik :)
    Kösem Sultan’da eh işte ama hatalara hiç girmeyelim 
    ‘’Çekilebilirsin!!!’’ :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore Fenomeni,
      Dizi sayesinde satışlar tavan olmuştur :D Muhteşem Yüzyıl zamanında da Hürrem'le ilgili kitaplar çok satılmıştı ya :D
      Doğru gerçekten, kadınları kapatırsan bir yere sıkıntıdan birbirlerine düşerler :D Frozen can kurtaran gibi :D
      Keşke hatasız dizi yapabilsek ve uygun oyuncular seçebilsek :)) Tudors gibi bir dizi güzel olurdu :))

      Sil
  9. Harem ne entrikalı bir yer :)
    dizisine bir ara baktım takip edemedim düzenli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren,
      Ben de dizinin birinci bölümü izledim bıraktım, Beren'in gelmesini bile bekleyemedim :))

      Sil
  10. her zaman ki gibi çok güzel bir anlatım olmuş emeklerine sağlık.. o diziyi de gerçek hiç sevmedim zaten Hülya Avşar hiç olmamış zaten kadın başka telden çalıyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizkaldım,
      Evet, diziden ben de hoşlanmadım ve Hülya Avşar'ı tarihi dizide neden oynatırlar ki :D Teşekkür ederim :))

      Sil
  11. bu tür roman hiç okumadım yaaa ama kapaktaki kösem güzelmiş di mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Dene bi tane, bi taneden bir şey olmaz Deep :D

      Sil
  12. Merhaba
    Osmanlı ile ilgili diziler ortaya çıkınca, bununla ilgili tarihi romanlarda ortaya çıkıyor. Bunlar insanları tarihe yönlendirmek için güzel olsa da, bizim tarihi roman yazarlarının çoğunun tarih bilgisi zayıftır. Bundan dolayı tarihi doku içinde saçmalama oranları yüksek oluyor.Mesela o devirde konuşulmayacak,düşünülmeyecek yada yapılmayacak davranışları görüyorsunuz. Tabi yazıldıkça daha iyileri çıkacaktır, gerçi iyileri var ama millet oralara bakmıyor heralde. Bunun yanında bizim milletin bir başka özelliğide, dizilerde ve tarihi romanlarda olan şeylerin gerçek sanmasın. Bu bakış açısını bir türlü anlamadığım birşey. Kurgu olanı gerçek ile bağdaştırmak biraz şizofrenik geliyor bana. Son olarak tarihi devirleri anlamak, devletleri, yapılarını anlamak önemli. Onun için Kanuni neden Mustafayı öldürdü, neden sadrazamlar öldürülmüş bunları anlamak için tarih okumak gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epichan,
      Milletimiz dediğiniz gibi kurgu ve gerçeği ayıramıyor. Ben bu romanların ve dizilerin ilgiyi çekmek için faydalı olduğunu düşünsem de, haklısınız, çoğu insan gerçek sanabilir. Tarihi kişilikleri, devletleri, uygarlıkları öncelikle okumak lazım, öğrenmek lazım ama kendim için konuşayım bunlar o dönemin hayalini kurmamı sağlayamıyor. Tarihi kişilikler robot gibi öğreniyoruz, bense onların hislerinde merak ediyorum. Tarihi romanlar kurgu da olsalar, kafamda bazı şeyleri oturtmamda yardımcı oluyorlar. Yine de kurguyla tarih arasında çizgiyi belirgin tutmak lazım. :))

      Sil