4 Mart 2016 Cuma

19) YABANCI - DIANA GABALDON


Epsilon Yayıncılık
Çeviri: Seden Gürel
752 sayfa

Outlander’ı bilir misiniz? Kendisi tarih, fantastik ve aşkı harmanlamış bir dizi. Kendisini keşfettiğimde 6 bölümü yayınlanmıştı. İlk bölümüyle kendini bana sevdirdi çünkü dönemin İskoçya’sında geçiyor. Bir de başrollerden Sam Heughan yakışıklı şimdi, göz var izan* var :D (*Ben hep nizam sanıyordum, doğrusunu da öğrenmiş oldum :D)

İşte bu dizi, Diana Gabaldon’un serisinden uyarlanarak çekilmiş. Outlander’ın ilerleyen bölümlerini izlerken araştırmak aklıma geldi ve öğrendim. Okurum falan dedim aradan bir buçuk yıl geçti anca okudum :D

Kitabın ilk 100-150 sayfasını beğenerek okudum, dizinin ilk bölümlerini sevmem gibi.

Ana karakterimiz Claire 1945’te yaşayan bir hemşire lakin zaman içinde bir yolculuktan sonra kendini 1743’de buluyor. Buraya kadar tamam. Sonra kitabın elle tutulacak yeri kalmıyor. İlginç olabilecek bir konu nasıl itici hale getirilir?

Claire 1945’de evliyken, 1743’de de evleniyor. Zorunluluk diyebilirsiniz ama hoşlanıyor mu? Kendisi de itiraf ediyor ki Jamie dikkatini çeken bir erkek.

Eh, bu durumda bir nolu kocayı aldatmış olmuyor mu? Kitap boyunca bunun çelişkisini kafasında taşıyor ama yine de Jamie ile çok mutlu. Dövülüyor, kızıyor ama sonra ‘Jamie beni dövmekte haklı’ diyor. Nedir bu? Şiddet nasıl aklanabilir?

Bir de tecavüz olaylarımız var tabii. Kadına kocası ediyor, kocasına da komutan… “Her tarafım morardı ama seviyorum” diyen Claire’den mi tutacaksınız yoksa “Depresyondayım ama biraz da güzeldi” diyen kocasından mı? Elle tutulacak neresi var?

Bunları spoiler diye düşünmeyin çünkü kitapta ana hikayenin yanında çok fazla olay var. Anlattıklarım %10 bile etmez.

Kitabı okuduktan sonra kendime “Diziyi nasıl sevdin sen ya? Aynı olaylar dizide de oldu.” diye sordum. Dizide çok derine inilmediğini düşünüyorum ya da ben sadece Sam Heughan’a odaklanmış olabilirim. Tabii İskoçya’nın mekan olarak görsel şölen sunması da beğenmeme katkıda bulundu.

Yabancı’ya dönersek… Seri sekiz kitaplıkmış ama devamını getirmeyi düşünmüyorum. Güzel olabilecek bir konuyu harcamış yazar ona üzülüyorum.

Outlander’ı ise izlemeye devam edeceğim… Sam oynadığı sürece. :D
“Senin için hayatımı riske attım, hırsızlık ve kundakçılık yaptım ve seni kurtarmak için birini öldürdüm. Bunların karşılığında bana garip isimler taktın, bana hakaret ettin, hayalarımı tekmeledin ve yüzümü tırmaladın. Seni dövdüm ve sana hayatım boyunca başıma gelmiş olan en kötü şeyleri anlattım ve sen bana beni sevdiğini söyledin.” der Jamie Claire’e. Yazdıklarımın kısa bir özeti değil mi?

“İnsanlar hiçbir zaman romantizmin altında neler yattığını düşünmez. Zamanla şekil değiştirmiş trajedi ve terör. Bunu anlatırken biraz süsleyip sanat yapmayı başarırsan al sana mükemmel bir romantizm!” 



28 yorum:

  1. çok değişikmiş bu kitap :)

    YanıtlaSil
  2. Salıncak!cım ilk cümlen beni tavlamaya yetti ki ama :)) El atayım ben buna bi diziye :)) yazdım bilesin çok teşekkür ederim!!! şu Sam de neymiş öyle Sam de Sam hani :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korefenomeni,
      Sam'i beğendin değil mii? :D İzleyince daha da çok seveceksin, hayran olunası bir oyuncu :)) İzleyince yorumlarını bekliyorum Kore :D

      Sil
    2. Fotolarını inceledim bi nedir ne değildir baktım ama diziye başlamadım, başladığımda burdayım, bi gıybet kazanını karıştırırım sıkıntı değil :))))

      Sil
    3. Korefenomeni,
      Hehehe bekliyorum, umarım seversiin :D

      Sil
  3. Bazen böyle oluyor hakikaten dizisini filmini sevip kitabı sevemiyor insan oysa genellikle tersi olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dreamella,
      Kesinlikle! :)) Anormal bir durum ama olabiliyor :D

      Sil
  4. İskoç kitapları hep mi böyle olur yahu?
    Adam mutlaka manyak, kadın mutlaka aptal derecede saf.
    Ay yıldım okumuyorum İskoç falan artık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalem Fili,
      Hahahah :D Ben seviyorum aslında ya :D Yenilerine oranla Judith McNaught kitaplarını ve İskoç karakterlerini daha çok seviyorum :D

      Sil
  5. HAYALLERİM.SUYA.DÜŞTÜ. Bu seri 'Deli gibi okumak istediğim seriler' arasındaydı, blogumda bile bahsetmiştim bu isteğimden. Özellikle Jamie karakteri için çok farklı hayallerim vardı ya, sanırım bu benim suçum, karakterin ismini çok sevdiğim için garip beklentiler içine girmişim. Şu an bir kitabımın kapağı kırılmış gibi hissediyorum ya :/ Kadın döven bir karakter aklımın ucundan bile geçmemişti. Okumak için bir kez daha düşüneceğim sanırım -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      Hayallerini yıktığım için çok üzgünüüm :(( Dizisini izlemeyi dene, o daha güzel :D Jamie'de oldukça yakışıklı :D Üzülme benzetmene bayıldığımı da söylemeliyim, aynısını ben de yaşıyorum :D

      Sil
  6. Diziye ve Sam'e bayılmış biri olarak kitabını çok merak ediyordum. Aslında kitabından beklentim büyüktü. Nedense seveceğimden emindim ama sen böyle yazınca hayal kırıklığına uğradım. Yine de ilk kitabı okuyacağım, belki severim. Sonra devamını okuyup okumayacağıma karar veririm.

    Yalnız Sam Heughan nasıl bir şeydir ya. Adama resmen bayıldım. Tipi olsun, aksanı olsun son dönemde hiçbir oyuncuyu bu kadar beğenmemiştim. Sırf onun için dizinin yeni bölümünü sabırsızlıkla bekliyorum.

    "Adam karısına tecavüz ediyor." derken Jamie'yi kast etmiyorsun değil mi? Dizide böyle bir şey yoktu. Jamie böyle bir şey yapacak bir karakter değil bence, umarım yanılmıyorumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Sam hakkında yazdıklarına noktasından virgülüne kadar katılıyorum :D Adam süper gerçekten, her görüşümde gözlerim de bayram ediyor :D
      Bence de ilk kitabını bir dene, belki sen sen seversin. Ben de hayal kırıklığına uğradım kitapta ://
      Claire istemediği için tecavüz sınıfına aldım, o yüzden Jamie'yi değil Sam'i sevdiğime karar verdim. :))

      Sil
  7. Dedim yine fotoğraflara bakınca tatlı tabağı filan olacak ben okurken gözümü fotoğrafa dikicem falan neyse ki çay içiyormuşsun sanırım :)) Dizisini de kitabını da hiç duymadım :/

    Güzel başlayan bir kitap giderek saçmalamaya başlayınca tepem atıyor benim de yahu güzel başlamışsın niye saçmalarsın. Bende İskoçya'nın o muhteşem manzarasını görünce kapılıp gidiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde'nin Blog Günlüğü,
      Filtre kahve içiyordum, tatlılara ara verdim :D Dizisini tavsiye edebilirim :))
      Değil miii? Elindeki konuyu akıllıca değerlendir, sapıtma :D Umarım bir gün gideriz :))

      Sil
  8. Seviyorum Senin bu kitap anlatımlarını ve o güzel alıntılarını :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. etkilendin sen , o kadar kötüleyince ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      Etkilenmemek mümkün mü? :D Baştan çıkarıcı :D :D

      Sil
  10. eveeeet diziyi biliyoooom, filmi de var yaaa, christopher lambert :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      O İskoçyalı'yla bu farklı sanırsam ki Deep :))

      Sil