6 Mart 2016 Pazar

20) GENÇ WERTHER'İN ACILARI - GOETHE

Sosyal Yayınları
Çeviri: Arif Gelen
169 sayfa

Bazı kitaplar aşkı anlatır bazıları ise yaşatır. İlk bakışmada eliniz titrer, kalp ritminiz hızlanır ve bir bakmışsınız ki kitabın içindesiniz. Bekliyorsunuz, umut ediyorsunuz ve seviyorsunuz! İmkansızı hissediyorsunuz.

Kendi hayatınıza döndüğünüzde, o aşk çok ütopik geliyor. Kimse, kimseyi böyle sevemez değil mi? Günümüzde iki mesaj arasındaki zamanda aşk bitiyor. Gözyaşları bir günde siliniyor, yeni sevdalara yelken açılıyor.

Kitaba devam ettiğinizde,
Lotte’ye mektuplar yazıyorsunuz. Cevapları günlerce, haftalarca bekliyorsunuz. Beklemek aşkı arttırır mı? Onu görmek için çıldırıyorsunuz.

Kitap boyunca bunları Genç Werther’le birlikte yaşadım. Böyle kitaplar okuyunca, günümüzde aşk denilen duygunun olmadığına dair inancım kökleniyor.

Genç Werther’in Acıları mektup tarzında yazılan romanların ilk örneklerindendir. Goethe bu kitabı kendi gençlik aşkından etkilenip yazmış.

Mektup türüne bayıldığımı daha önce söylemiş miydim? Werther’in ince, duygulu mektuplarına hayran kaldım! Belki de bu şekilde yazılmasa beni bu kadar etkilemezdi…

Sonuç olarak, henüz okumamışsanız, okuyun efendim J Werther’i seveceksiniz.


“Ama nasıl oluyor da, insan kendinden şikayet edebiliyor?”

“İnsanoğlu nereye gitsen hep aynı.”

“Beni seviyor! Kendi gözümde değerim ne kadar arttı! O beni seveli -bunu sana söyleyebilirim, bunu sen anlarsın- kendime karşı sevgim ne kadar arttı!”

“O, benim için kutsaldır. Onun karşısında bütün kötü niyetler susar. Onun yanında olduğum zaman bana ne oluyor, bilmem. Sanki ruhum kabına sığmıyor, taşıyor.”

“…hayatın çiçekleri hayalden başka bir şey değil.”

“Akılsızlar, yerin asla önemli olmadığını, en önde oturanın başrolü pek seyrek oynadığını anlamazlar. Bazı kralları bakanlar, bakanları da sekreterleri yönetir. Böyle olunca başroldeki kimdir? Bence, başkalarını alt eden, başkalarının gücünü ve zayıf taraflarını kendi planlarını gerçekleştirmek için kullanacak kadar kuvvetli veya kurnaz olan kimsedir.”


“Evet doğru, ben sadece bir gezginci, başıboş dolaşan bir kişiyim bu dünyada. Peki, siz benden başka türlü müsünüz?”


35 yorum:

  1. 6 yıl önce falan bu kitabı okumuştum o kadar sevmiştim ki elime almamla bitirmem bir olmuştu. Keşke ödünç almasaymışım da kendi kitaplığımda olsaymış o günden beri defalarca daha okumak istedim çünkü :) sanırım en kısa zamanda alıp bir kez daha okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap,
      Benimki de ödünçtü :// Doğru söylüyorsun, kitaplıkta kesin bulunmalı :))

      Sil
  2. Okumuştum ve sevmiştim. Hatta şimdi burda görmüşken tekrar elime alıp okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  3. Kitaplığımın bir köşesinde duruyor bu kitap. Sanırım yorumundan sonra üzerindeki tozu silip okumaya başlayacağım *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif Kara,
      Mektup okumayı seviyorsan, kitabı beğenebilirsin :)) İyi okumalar :D

      Sil
  4. Alıntıları çok sevdim ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Yaklaşık dört-beş yıl önce, Edebiyat dersi için zorunlu olarak okumuştum. Zorunlu olmasının verdiği hisle söylene söylene aldığımı hatırlıyorum. Ama çok güzeldi, en azından anımsadığım kadarıyla. Geçen sene hazırlık sınıfında Almanca olarak kısaltılmış versiyonunu okuduğumuzda yeniden aklıma düşmüştü. Kesinlikle bir kez daha okuyacağım, hatta mümkünse özgün dilinden :') Bu arada kitabı harika yorumlamışsın ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      Zorunlu okutulanlara ben de hep söyleniyordum ama genelde güzel çıkıyordu :D Özgün dilinden okumak ayrı güzel olur, ah Almancaa :D Teşekkür ederim :))

      Sil
  6. Çok güzel anlatmışsın her zaman ki gibi;:) ellerine sağlık ...Sözlerde çok güzel bu hoşuma gitti ..“Ama nasıl oluyor da, insan kendinden şikayet edebiliyor?”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizkaldım,
      Alıntıları sevdiysen, okumanı tavsiye ederim :))
      Teşekkürleer :D

      Sil
  7. Mektup türünü seviyorsan Victor Hugo'dan Nişanlıya Mektupları da okumalısın. Yazarın karısına evlenmeden önce yazdığı gerçek mektupları basmışlar. Üniversite yıllarımda okumuş ve çok beğenmiştim.

    Üniversitede Genç Werther'in Acıları kitabını işlemiştik. Kitap ilk yayınlandığında insanları o kadar etkilemiş ki intihar vakaları artmış. Karşılıksız aşka düşenler kitaptan etkilenerek intihar ediyorlarmış. Bu yüzden o dönemlerde yasaklanmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Not aldım, kısa zamanda almaya çalışacağım :))
      Biz de bunu lise de öğrenmiştik, keşke üniversitede de bunları işleseek :D Werther Etkisi gibi bir ad da takılmıştı sanırım bu duruma :))

      Sil
  8. İki üç yıl kadar once arkadaşım Süreyya Operasında Genç Werther'in Acıları balesine götürmüştü beni, ogün hissettiklerimi hala hatırlarım. Sürayya'nın büyüleyici atmosferi eşliğinde bu müthiş eser bir araya gelmişti, izleyicilere büyülenmekten başka şans bırakmıyordu. Hala oynuyor mu bilmem ama oynuyorsa izlenmesini tavsiye ederim :)

    Ek olarak mektuplar benim için bir tutku diyebilirim. Özellikle gerçek kişilere yazılmış mektuplara bayılıyorum. En sevdiklerimse Orhan Veli Kanık'ın yasak aşkına yazdığı "Yalnız Seni Arıyorum" ile Sabahhattin Ali'nin eşi ve kızına yazdığı "Canım Aliye, Ruhum Filiz" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiraz Çiçeği,
      İzlemeyi çok isterim gerçekten, araştıracağım bunu :))
      Hemen bunları da not aldım, mektupları ben de çok seviyorum. O nesle yetişemediğim için de ayrı üzgünüm ://

      Sil
  9. Böyle kitaplar okuyunca ben boşluğa düşünüyorum. Öyle şeyler anca kitaplarda olur diyen nenelere benziyorum, ama bu kitap her yerde karşıma çıkıyor artık okumalıyım. Son olarak ne çektin be Werther diyerek blogundan uzaklaşıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlıhan,
      Yalnız olmadığıma sevindim :D Sürekli karşına çıktığına göre belki de okuma vaktin gelmiştir :D

      Sil
  10. Sevilen bir kitap daha okuyacağım demek ki :)

    YanıtlaSil
  11. Kitap hızına yetişemiyorum..yine güzel bir tanıtım. Eline dsğlık4

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne Güncesi,
      Deme, listemi bile zamanında bitiremeyeceğim, yavaşım aslında ://

      Sil
  12. Kitap hızına yetişemiyorum..yine güzel bir tanıtım. Eline dsğlık4

    YanıtlaSil
  13. Heycanı karakterle beraber yaşayabildiğimiz kitaplara bayılıyorum. Beklemek aşkı arttır mı bilemiyorum ama zamanın da uzaktan ilişki yürütmeye çalışmış birisi olarak özlem duygusu fazla oluyor :) bu arada bu sefer ki kahve değil tamam çaymış tatlılara dönüş yap gördükçe bende mutfağa koşuyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde'nin Blog Günlüğü,
      Özlem duygusu aşkı arttırıyordur belki? Tecrübesiz olduğum bir konuydu kabul ediyorum :D Tahmin ettim tutmadı :D
      Yakın zamandaki kitap fotolarımda tatlı yok sanırım :// Kitap fotolarını önceden çekiyorum da :D
      Tatlı yerine çay içsek? :D

      Sil
  14. ahh , iyidir , çok iyidir:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      Kimse ağzımızın tadı kaçmasın dememiş Werther'a... :D

      Sil
  15. bu kitap yüzünden ne çok insan intihar etmiş ama yaa :)

    YanıtlaSil
  16. Uzun yıllardır mektup yazmadığımı düşündürdü bana yazdıklarınız. Elimde bulunan ve okunmayı bekleyen kitaplarım nedeniyle heveslenmek istemiyorum ama o kadar güzel anlatmışsınız ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülal Garipkuş,
      Keşke ben de mektup dönemine yetişebilseydim.. O duyguyu yaşayabilmek için yakın arkadaşımla mektuplaşıyoruz ama elden teslim :D
      Ah okunmayı bekleyenler...

      Sil
  17. genç wertherin acılarını geçen gün okumaya çalıştım ve bir kaç sayfa sonra okuyamayıp kapattım.Bazı kitaplara hazır olmanız gerekiyor :) ve sanırım ben henüz bu kitaba hazır değildim.En kısa sürede sakin bir kafa ile okumak istiyorum tekrar bu kitabı :) Yazında bu kitabı okuma isteğimi arttırdı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Begonvil,
      O ruh haline girmek önemli gerçekten :)) Umarım beğenirsin, özellikle mektup türünü seviyorsan beğenirsin bence. :D İyi okumalar :))

      Sil
  18. En aklımda kalan kitaplardan biridir güzel yorum olmuş, Haftanın Blogundan takibe aldım tanıştığıma memnun oldum :)

    http://menfiebrutas.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Menfi Ebru Taş,
      Teşekkür ederim, hoşgeldiiiin :))

      Sil