20 Mart 2016 Pazar

28) NORTHANGER MANASTIRI - JANE AUSTEN



İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri: Hamdi Koç
252 sayfa


Yarım kitaplarımı bitirme temalı hafta sonuma devam ediyorum. :D

Sıradaki kitabım Northanger Manastırı. Jane Austen Aşk ve Gurur/ Gurur ve Önyargı’dan sonra beğendiğim yazarların arasına girmişti. –Çok sevdiğim Mr. Darcy’nin yaratıcısı, nasıl beğenmem?-

Aşk ve Gurur’u birkaç kez okumama rağmen diğer kitaplarını bu zamana kadar neden almadım bilemiyorum. Geç olsun güç olmasın diyerek kitaplarını toplamaya başladım.

Northanger Manastırı yazarın tamamladığı ilk romanı lakin yazar öldükten sonra basılıyor. Bunu bilmesem ilk kitabı olduğunu düşünmezdim çünkü dili ustaca ve oldukça esprili. Zaman zaman yazar hikayenin arasına giriyor ve olayları açıklıyor. Bunu yapması bizim Tanzimat dönemi eserlerini hatırlattı. :D

Northanger Manastırı 19. yüzyılın başlarında geçiyor. İngiltere’nin kırsal alanlarından Bath şehrine uzanan bir hikayenin içine düşüyorsunuz. Kitaptaki tasvirler o kadar iyi ki, şehri tanıyormuşsunuz gibi geliyor.



Daha ilk cümlesiyle beni kendisine bağladı. “Catherine Morland’i çocukluğunda gören hiç kimse onun kahraman olmak için doğduğunu düşünmezdi.”

Tabii kız karakterimizin yanında erkek karakterimiz de var. Jane Austen’ın yarattığı erkek tiplemelerini seviyorum! Bulunmaz hint kumaşı gibiler. :D

19. yüzyıla gidip, balolara katılmak, elbise muhabbetleri yapmak ve dönemin yaşayışına tanık olmak isteyenlere kitabı öneririm. J

O zamansa 19 yüzyılın Bath şehrine Assembly Rooms’da görüşürüz!

“Dostluk elbette aşk hüsranı sancılarının en tatlı merhemidir.”

“Ömrümün geri kalanını kitabı okuyarak geçirmek istiyorum.”

İnsan ister erkek olsun ister kadın, eğer iyi bir romandan zevk almıyorsa dayanılmaz ölçüde aptaldır.” -Kesinlikle!-

“İnsanlar gerçekten birbirlerini seviyorlarsa yoksulluk servettir.”


“Bütün bunlarda epeyce doğruluk payı vardı; ama insan ruhunun bazı halleri vardır ki doğruluk pek az etki eder.”


17 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş. “İnsan ister erkek olsun ister kadın, eğer iyi bir romandan zevk almıyorsa dayanılmaz ölçüde aptaldır.” bu cümleyi çok kişiye söylemek istemişimdir. İyi bir şeyden anlamayan insanlara katlanamamanın acısı içinde biriktirmek oluyor. İş Bankası yayınları ve çevirileri kaliteli oluyor, listeme aldım kitabı. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısanın Güncesi,
      Bence de, çoğu insana söylenmeli, hak ediyorlar :D İş Bankası çevirilerinden ben de memnunum, tüm seriyi almak isterdim :D

      Sil
  2. Güzel bir yazı olmuş. “İnsan ister erkek olsun ister kadın, eğer iyi bir romandan zevk almıyorsa dayanılmaz ölçüde aptaldır.” bu cümleyi çok kişiye söylemek istemişimdir. İyi bir şeyden anlamayan insanlara katlanamamanın acısı içinde biriktirmek oluyor. İş Bankası yayınları ve çevirileri kaliteli oluyor, listeme aldım kitabı. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  3. Bugün sonun da koştum geldim sana 'kesinlikle' kısmını bold yapışın :D Tasviri güçlü olan kitapları ayrı bir seviyorum okurken hayal dünyam da canlanıyorlar ya çok hoşuma gidiyor :)) Bu arada tatlılara geri dönüş mü yaptık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde'nin Blog Günlüğü,
      Klasikleri seviyorsundur o zaman? Betimlemeleri takdire şayan :D
      Tatlılardan kopamıyorum sanırım :D

      Sil
  4. Anlatımına kesinlikle bayıldım . Ayrıca kitaba uygun renk tonlarıyla çekim de pek şahane ...,Hele hele o alıntı yok mu o alıntı beni kalbimden vurdu :
    “İnsan ister erkek olsun ister kadın, eğer iyi bir romandan zevk almıyorsa dayanılmaz ölçüde aptaldır.”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didemika,
      Çok teşekkür ederim :)) Kitap da alıntısı kadar güzel :D

      Sil
  5. Austen'in tüm kitaplarını okudum hepsi çok iyidir, diğerlerinden devam edin:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Beğeniniz beni daha da heveslendirdi :))

      Sil
  6. Northanger Manastırı, Jane Austen; Yazı ve alıntılar çok hoşuma gitti. Sizin gibi Aşk ve Gurur'u okudum. İkinci bir kitabını daha okudum ama ismen hatırlamıyorum. Çok uzun yıllar oldu okuyalı. İş Bankası yayınlarının çevirilerinin kaliteli olduğunu okudum şimdi. Bu bilgiyi de bir kenara yazdım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülal Garipkuş,
      İş Bankası'ndan tavsiye ederim ben de :)) Yazar Aşk ve Gurur'la ön planda değil mi? :)) Filmi de çok güzel :D

      Sil
  7. okuduuum ve bu yazara bayılıyom yaaa :) bi de "jane austen club" var nette yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Film olan değil mi? O da çok güzel cidden :D

      Sil
  8. Jane Austen'ı ben de çok severim. Zaten Aşk ve Gurur'u okumuş herkesin onu seveceğini düşünüyorum. Aşk ve Gurur'dan başka Emma kitabını okudum. Diğer kitaplarından bu sene haberim oldu. Zamanla hepsini tamamlayıp okumayı planlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Bende de eksik olan kitabı Emma sanırım :D Diğerleri okunmayı bekliyor ama en azından elimin altındalar :D Umarım kısa zamanda tamamlarız :))

      Sil
  9. tamamladığı ilk romanı olup da öldükten sonra basılmasına çok şaşırdım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Sevinci,
      Yazarların değerini zamanında bilememişiz :/

      Sil