26 Aralık 2016 Pazartesi

82) GRAPON KAĞITLARI - DİDEM MADAK

kağıt salıncak

Metis Yayıncılık
68 sayfa

Grapon Kağıtları, Didem Madak’ın ilk kitabı ve İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü’nu almış. Bende üç kitabı da var, ilk olanla başlamak istedim.

Didem Madak’ın şiirlerini genelde dinlerim. -Şiir dinlemeyi en az okumak kadar severim.- Bu nedenle kitaptaki birkaç şiiri biliyordum. –neredeyse ezbere- bkz: dinlemek isterseniz

Üçüzleri okumayı yazın niyetlenmiştim ve köye gittiğimde fotoğraflarını çekmiştim. Evdeki hesap, çarşıya uymadı ve kışa kaldılar. Bu yüzden size hem yazla, hem de Didem Madak’la geldim.

Şairimizin hayatına kısaca değinirsek, 8 Nisan 1970’de İzmir’de doğmuş. 6 yıl aradan sonra Işıl, kardeşi dünyaya gelmiş. Annesi Füsun, şairimiz 13 yaşındayken hastalanıp ölmüş, bu nedenle Didem Madak’ın çoğu şiirinde annesi vardır. Dokuz Eylül Üniversite’sinde Hukuk okumuş. Üç şiir kitabı: Grapon Kağıtları, Ah’lar Ağacı, Pulbiber Mahallesi. 2011 yılında ise Didem Madak’ı kaybettik.

Didem Madak’la tanıştığımda bodrum katındayım. Bu yüzden mi şiirlerini bu kadar sevdim, bilmiyorum. Kendisi de 3 yıl bodrumda yaşamış.
“Ben bir bodrum kat kızıyım bayım
Yalnızlıktan başka imparator tanımaz bodrumum.”


Şiirleri öyle samimi ki… İçten. Beraber konuşurmuşçasına.

Bu kadar sade şiir yazıp, içine duygu katabilen nadir şairlerden.

En sevdiklerim: Enkaz Kaldırma Çalışmaları, Çiçekli Şiirler Yazmak İstiyorum Bayım!, Çalıkuşu’nun Z Raporu


“Bazen ölmek istiyordum
Beni yeniden doğurman için”

“Canımın acısıydın.
Ben bit tek o canı unutmamak için her şeyi hatırlamıştım.”

“Sonra gittin.
Çocuk oldum bir daha, ağladım.
Kaç şiir, kaç kere sular altında kaldı.
Kitaplar, aşk, her şey.”

“Bir çılgınım,
Kedilerin ruhlarımızı okuduğuna
İnandırmaya çalışan herkesi.
Bir elimde tabanca,
Bütün dualarım delik deşik”

*Hayatı hakkında daha fazla bilgi istersiniz, tık


20 yorum:

  1. Kitaplarını okumadım ama blogumda iki şiirine yer vermiştim. Şiirleri beni içine çekiyor... Çok seviyorum... Nur içinde uyusun... Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Persephone,
      Katılıyorum, keşke kızına daha fazla annelik yapabilseymiş, kaybetmeseymişiz...

      Sil
  2. Şiirlerinde annesinin olmamasına şaşmamak lazım, insan yanındaki insanların bile bir gün gideceğini düşünüp onlar için bir şey yapmaya çabalarken, kaybedilenlerin izi hepsinden farklı oluyor. İnsan o izin sahibine birşeyler sunmak bir şekil yaşatmak istiyor. Şiir ile aramız çok karmaşık duygularla kurulmuş köprülerden oluşuyor, özellikle şiir kitabı alıp okumam ama senin blogunda yer edindirğin yahut dinlemek için attığın link gibi, rast gelsem yahut biri elime o an şiir kitabı tutuştursa büyük bir keyifle okur, üzerine kafa patlatır, bazen de ne güzel yazmış der düşünmem bile. Sanırım birinin gözüme sokması gerek okumam için, gerçekten severim sevmesine, ama bir şekilde elim gitmez. Çok derin ve samimi yazmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bak, olması diyeceğime olmamamsı demişim. Bloger benim gibi klavye hatalarını uç hatlara taşıyanlar için düzenle buttonu ilave etmeli.

      Sil
    2. Riv,
      Yorumlarını görmeye bayılıyorum :)) Eskiden ben de şiir karşısında senin gibi düşünüyordum ama lisedeki edebiyatçım sağ olsun, bana şiiri sevdirdi :)) Düzenle butonu istiyoruz, duy bizi google!!

      Sil
  3. Şiir iyi geldi madam ^^ Yazı da öyle keyifle okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      Keyifle okumana çok sevindim kii :))

      Sil
  4. Ben de severim kendisini şiirlerini, şiir insanı olmasam da. İki kitabını bitirdim, üçüncüsünü de okumak istiyorum. Çok üzücü dünyadan bu kadar erken ayrılması :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi,
      Bence de :(( Üçüncüsüne başladım ben de, artık ne zaman biterse.. :))

      Sil
  5. şiir okumuyorum/dinlemiyorum hiç salıncak, ne bileyim, bir yerden başlamak lazım belki de ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore Fenomeni,
      Şiir okuma anın gelince hissedeceksin bence Kore :)) Çünkü ben de her zaman okuyamıyorum, belli zamanlarda.. :))

      Sil
  6. Final haftanda kitap okuyor musun ? Yeni bir kitaba başlamak ile başlamamak arasında kaldım.Final haftası geçene kadar sabretmeye çalışıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Bey,
      Evet okuyorum :D Kitap okumayınca mutlu olamıyorum :D Biraz kitap okumayı azaltıyorum, bir miktar çalışmayı erteliyorum, beraber götürmeye çalışıyorum :D

      Sil
  7. Okunmalı gerçekten. Biliyordun Didem Madak'ı ama kitabını da almalı. Öyle güzel anlatıyorsunuz ki insanın içi sıcacık oluyor. Samimiyetinize teşekkürler. Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Gürbüz,
      Kitabı olunca açıp bakmak daha güzel oluyor, internetten okumaktan daha samimi :)) Dinlemesi de ayrı güzel tabii :D Teşekkür ederim :))

      Sil
  8. Grapon Kagitlari cok merak ettigim kitaplardandir. Siir okumayi cok seven biri olarak, bu kitabi da okuyacagim zamani sabirsizlikla bekliyorum. Cok da guzel anlatmissiniz Didem Madak'i ve siirlerini. Yureginize saglik. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nermin Punar,
      Beğenmenize çok sevindim :)) O zaman Grapon Kağıtları'nı çok seveceksiniz :))

      Sil
  9. Bir türlü okumaya niyetlenip kitaplarını alıp sonra çok seviyor diye hep başkalarına hediye ettiğim kitaplar :)Ama ben 'bazı yaralar yaralıdır'cümlesinde biraz ruhumu bırakıp kitabı alacağım anı sabırsızlıkla beklemeye başlıyorum:)Teşekkürler yazı için :)

    YanıtlaSil
  10. o bir türlü olmadı oraya ama olsun önemli olan niyet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Açıkgöz,
      Neyi çok istersen gecikir ya, ondandır, ben de erteledim hep işte :)) Zamanı gelince severek okuyacaksın bence :)) Bazı dizeler çok güzeller, özeller :)) Ben teşekkür ederim :))

      Sil