14 Şubat 2017 Salı

Dizi: Sherlock ve The Sherlock Holmes Museum



2010 - ...
İngiltere
Suç, gizem, dram


Bloga izlediğim diziler hakkında hiç yazmamıştım. Bugün Sherlock’un son bölümünü izledikten sonra düşüntüm taşındım ve unutmamak için yazmaya karar verdim.

Neyi unutmamak derseniz, dizi hakkındaki düşüncelerimi derim.

Bildiğimiz gibi Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan romanları ve hikayeleri olan bir dedektif. Zaman içinde birçok dizisi ve filmi çekildi. Bunlardan benim en sevdiğim 2010’da başlamış olan Sherlock isimli günümüze uyarlanan dizidir. 





Sherlock’un bölümleri 90 dakika (1 saat 28 dakika) sürüyor lakin dizi, sevenlerini yeni bölüm için aylarca, yıllarca bekletiyor.

Diziyi çıktığı zaman izlemeye başlamıştım, o günden beri Sherlock ve Benedict Cumberbatch benim için özdeşleşti. Filmleri de seyrettim ama Robert Downey Jr.’ı Sherlock olarak göremedim.


Günümüzde geçen dizide, Sherlock yine zeki, yine suç çözüyor ama bilgisayar, telefon kullanıyor. Hatta çok sevgili John Watson’da blog yazıyor. Karşılarına zorlu olaylar çıkıyor, Moriarty geliyor, zihin yakıcı problemlerle uğraşıyorlar. 

Martı Yayınları

Sherlock’un uzun aralarından birinde Tüyap’tan aldığım Sherlock Holmes Tüm Hikayeleri’ne başladım. Kitapların sırasını araştırmadan okuduğum için mi bilmiyorum ama bana basit geldiler. Sherlock olayları kazara çözüyor gibiydi. Dizideki zekasını hikayelerde göremedim, hatta art arda okuduğum için bunaldım. Kitabı bitirdiğimde Sherlock’u eskisi gibi sevmiyordum ve dizinin yeni bölümlerini bile izlemedim.



Derken zaman geçti ve bu yaz Londra’dayken arkadaşım Sherlock Holmes müzesine gidelim dedi. Elimizde haritalar Buckhingham Sarayı’ndan Baker Street’e yürüdük. Kendimi çok istekli hissetmesem de –malum Sherlock’tan soğumuşum ya- oraya kadar gitmişken görelim düşüncesi var. 


Baker Street’e ulaştığımızda müzenin önünde uzun bir kuyruk vardı. Ben “Beklemesek mi, tüm gün geçecek” falan diyorum. İyi ki arkadaşım ısrar etmiş ve girmişiz. Buradan ona kalpler. 💕





 Bilet 15 pounddu. 221B Baker Street / Sherlock Holmes Museum toplamda 3 kattan oluşuyor. Sherlock ve John’un oturdukları salon, hikayelerin canlandırıldığı odalar vs.




Hediyelik eşya almak isteyenler için ise mağaza var. Ben ayraç almıştım. O gün sadece Buckhingham Sarayı’nı ve Sherlock Holmes Museum’u görebilmiştik. 


4. sezonun başlamasıyla Sherlock yine dikkatleri üzerine çekti. Dizinin bitmesi söz konusuydu. Sanırım benim final haftamdı. Ben de tatilde Sherlock’u baştan izlemeye karar verdim.

İlk bölümde jeneriğini duyduğum anda çok özlediğimi fark ettim. Tatilde hedeflerimden sadece birini gerçekleştirebildim: Sherlock’u bitirdim. Ana karakterlerimizin yanında Molly Hooper, Irene Adler hatta çok sevmesem de Mary Watson unutulmaz kişiliklerdi.



4. sezon 3. bölüm “The Final Problem” dizinin sonu olabilir. Eğer devam etmezse, beni tatmin eden bir final oldu.

Uzun lafın kısası yine Sherlock kitabı okuyup sevmezsem, dönüp bu yazımı okuyacağım. Dizideki Sherlock’u, özellikle John’u seviyorsun Salıncak, bunu unutma! The game is on!


54 yorum:

  1. Kesinlikle dizileri,filmleri daha güzel.Bende hikayelerini sırasıyla okumaya karar verdim daha ilk kitabını okudum ama Sherlock tadını alamadım dediğin gibi yavan kaldı.Dizisi olsun filmi olsun çok severim ama kitapları bilmiyorum bir tık daha aşağıda sanki.Resimler de mükemmel oradaymışım gibi hissettim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      Kesinlikle, hikayelerde Sherlock çok da zeki değil gibi :D Dizisi iyi ki var :D
      Beğenmene sevindim, müzeyi ben de sevmiştim :D

      Sil
  2. dizisinin hastasıyız =) müzesi de ilginç duruyor hayli =) elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  3. Hiç izlemedim ama artık bitsin dizi. Doctor Who'dan örnek verecek olursam, Moffat 5. ve 6. sezonlarda iyi iş çıkardı sonra batırdıkça batırdı. Diziyi iyice gereksiz,abartı drama dönüştürdü. Komediler çok zorlama. Gerçi bana göre Modern Seri baştan sona abartı duygusallıklar içeriyor ama o başka hikaye :D

    Başka yerlerden yorumları okuduğum kadarıyla Sherlock'un son sezonu da Doctor Who gibi bir durumla karşılaşmış. Dediğin gibi diziyi de geç çekiyorlar. Yani bitse herkes rahat nefes alır gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      Doctor'ı 8. sezondan itibaren izlemedim ben :D Yeni doktoru bir türlü sevemiştim, gerçi o da değişecekmiş. Bu seferkiyi seversem tekrar izlemeye başlayabilirim. Ben duygusallıklarını seviyordum sanırım, karakterlerin hislerini öğrenmek hoşuma gidiyor.
      Güzel bir finaldi ama devam etse yine izlerim. Olumsuz yorumları okudum ama onlara katılmıyorum :D

      Sil
  4. Ben de Dr. Watson Sherlock'un hikayelerini blogda yazıyor diye özenip blog açtım :) Şu ana kadar izlediğim diziler arasında en iyisi, hatta jenerik müziği bile başlı başına bir efsane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doruklara Sevdalanan Çocuk,
      Blog yazmaya başlamak için harika bir neden kesinlikle :D

      Sil
  5. Arkadaşimda gerekli olan özellikler:
    1. Sherlock izlemesi

    Bu kadar =)

    YanıtlaSil
  6. Müze çok güzel görünüyor, dizi de umarım sonlanmamıştır. Hala dertliyim bu konuda, bu arada mimlendin ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi,
      Tekrar izlemeyi ben de isterim, özellikle kız kardeşi daha çok görmeyi :D

      Sil
  7. Ben önce kitapları okuyup, sonra film ve sonra diziyi izledim. Ben de Robert Downey Jr. ı ve o filmi Sherlock olarak kabul ediyorum. Diziyi de çok seviyorum ama Watson karakteri kitapla nerdeyse hiç uyuşmuyor gibi geliyor.
    Sherlock a karakter olarak bayılıyorum her türlü, o da Conan Doyle un yarattığı muhteşem karakterden kaynaklanıyor.
    O müzeyi gördüğün için çok şanslısın, süper :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senay Bn,
      Bence Sherlock da kitaptan farklı :D Böyle bir karakteri yarattığı için yazarı seviyorum çünkü yazmamış olsa dizisi olmazdı :D Hikayelerini ise hala sevemiyorum :/
      Teşekkür ederim :))

      Sil
    2. Sherlock izleyenler kitaptaki hikayeleri, karakteri hafif buluyor genelde. Daha çok izleyelim diye eklemeler çok özellikle dizide. Ben hala istenildiği gibi yaratılanı değil orijinal Sherlock u seviyorum :)
      Her türlü seviyoruz bir şekilde :D

      Sil
    3. Senay Bn,
      Önemli olan sevmemiz, sonuçta yazmamış olsa dizi de olmazdı :))

      Sil
  8. Methini çok duyduğum ama elimin bir türlü gitmediği bir dizi.
    Dexter da benim için öyleydi mesela. Tüm dünya izledi bitirdi ben ancak bu sene izleyebildim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelynka,
      Bence bir dene :))
      Dexter sonradan bozdu ben de yarım bıraktım :D

      Sil
  9. SHERLOCK SHERLOCK SHERLOOOOOOCCCCCKKKKKK diyorum başka bir şey demiyorum Salıncak :D
    Biliyorsun deli oluyorum bu diziye :)
    Son bölümü hala izlemediğimden o kısımları geçtim.
    Robert Dawney de kesinlikle Sherlock olabilecek bir karakter benim için! Canım Iron Man'cim :D Ama ikisi arasında kesinlikle Benedict ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağınık Anne,
      Bilmem mi? :D Spoiler vermedim Dağınık endişelenme :D Versem uyarı falan koyardım :)) Bence Robert Sherlock değil Iron Man, onu öyle benimsemişim :D

      Sil
  10. Benim çocukluğumda bile çok ünlüydü, pelerinli, ağzında piposu.:) şimdiki son halini yeğen oğluşum çok seviyor, bayılıyor:)

    YanıtlaSil
  11. Fotograflarla birlikte ne güzel yazı olmuş.Dizi izlemediğim halde ben bile merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Mutlu Yaşam,
      Göz atabilirsin, belki seversin :)) Çok teşekkürler :))

      Sil
  12. Bu diziyi çok seviyordum,gezip görmen de çok güzel bir anı olmuş senin için :)

    YanıtlaSil
  13. Sherlock'un Martı Yayınları'ndan çıkan iki kitabını okudum ama dediğin gibi hikayeleri basit buldum. Sürükleyici ve etkileyici gelmedi. Ben de diğer kitaplarını okumaktan vazgeçtim. Sanırım kitapları zamanında çok beğenilmiş ama günümüzde o kadar etkileyici gelmedi.

    Dizinin ilk iki sezonunu izlemiştim. Verdikleri arada olan olayları unutunca diğer sezonlarını izlemedim. Dizi tamamen final yağınca oturur baştan izlerim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Katılıyorum, belki o dönemde zeki bir karakterdi ama günümüzde biraz altlarda kaldı.
      Baştan izlemek en güzeli, zaten uzun ara veriyorlar, unutuyorum ben :))

      Sil
  14. Tip bana göre değil ama o kitaplık /kütüphane oda ne ki öyle , oraya gömülmeyi isteme sebebi sanki :D

    YanıtlaSil
  15. Diziye bende başlamak istiyorum ama bir türlü Kore dramalarından fırsat bulamıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damla Eker,
      O dramalar bağımlılık yapıyor bende de :D

      Sil
  16. benim en sevdiğim dizidir kendileri hatta bende yeğenimle diziyi geçen gün bitirdik son bölümünü izledik ve bir yorum yazısı yazacaktım hakkınd. yalnız değilmişim ki senin yazına rastladım. bende kitapları hakkında senin gibi düşünüyorum. uyarlamalarda genelde kitapları daha çok severim ama burada hem benedict'in efsanevi oyunculuğu, yönetmenin senaryoyu renklendrmesi vs derken kitapta bulamayacağım bir tat kattı bana dizi. bitmesi beni üzdü. Moriarty e de bayılıyorum zaten. bu arada müzeye gitmene çok sevindim ve benim de iştahım kapardı. çok güzel bir yazı olmuş. iyiki bitirmişsin yazın izleyip. seviyle kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      Kesinlikle katılıyorum, genelde ben de kitapları tercih ediyorum ama Sherlock'ta dizi mükemmel. Moriarty çok çılgın :D Senin yazını da bekliyorum, sevgiler benden :))

      Sil
    2. Yazdım bile..sevgiler :)

      Sil
  17. Tarihe düştüğün güzel bir not gibi olmuş bu post ♥ Yazıyı okuyunca özlediğimi fark ettim, hemen gidip birkaç bölüm izlemeliyim :)

    YanıtlaSil
  18. Gerçekten yabancı dizilerin en iyilerinden bana göre de. Hatta bu tip dizileri pek sevmeyen ablam bile benim zorumla izleyip sevmişti. Ben filmi de çok sevdim. Robert Downey Jr.’ı da yakıştırdım. Ama dizideki aktörde çok başarılı zaten çok beğenildiğini okuduğumu hatırlıyordum bir yerde. Sevgilerimle, nasıl mutlu oldum yazınızı görünce. Çünkü Sherlock gerçekten başka...:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Gürbüz,
      Mutlu olmanıza çok sevindim :)) Dizi gerçekten çok iyi bir yapım, devam ederse izlemek isterim :))

      Sil
  19. Kitaplarını okumadım ama filmlerini ve diziyi çok yakından takip ediyorum. Dizinin son sezonu efsaneydi. Bence de eğer final kararı da alsalar güzel bir final ile akılda kalacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıngır Mıngır Yaşamak,
      Sonunda finali beğenen biri :D Kesinlikle katılıyorum :))

      Sil
  20. Bende Sherlock'u Benedict ile özleştirdim kitabını okurken onu hayal ederek okumuştum. Yeni sezonunu hala izleyemedim, ilk fırsatta bakacağım. Finalinden memnun kalanda var memnun kalmayanda, bazıları devam edebilir diyor umarım. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Başlıklı Kız,
      Umarım finali seversin, bence ilginç bir bölümdü :))

      Sil
  21. İlkay Özgür,
    Dizideki bir tane :)) Sen daha çok gezersin umarım, bizle de paylaşırsın :))

    YanıtlaSil
  22. Sherlock Holmes :) Çok severim.. Tüm öykülerini bir gazetenin kuponlarını biriktirerek kitap seti biçiminde almıştık kitapkurdu bi arkadaşımla. Filmlerini sevdim. Zira Sherlock Holmes devrinde geçiyor. Ancak diziyi izlemek istemedim; modern zaman ve ya ne bilim. Ama yazından sonra ve watson 'blog' yazıyomuş ya çok merak ettim :) Bi de seni çok kıskandım! Müzeyi gezmişsiniz:) Arkadaşına bol kalpler :)
    -LuNa'dan sevgiler-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coluk Cocuk,
      Bence modern Sherlock'u da seversin, Watson bir harika :D Şans ver derim, filmlerinden daha güzel olduğunu düşünüyorum. Sana da bol kalpler :))

      Sil
  23. yazını okurken şunu dedim "tanrı'm. ilk defa birisi kitaplarda Sherlock'un olayları çözmesini benimle eş değer bakış açısıyla bakmış" diye. evet Sherlock'u seviyorum, ama biraz tuhafıma gidiyor. hani karamizah vardır ya, kitaplarında o hava var. yinede seviliyorsun sherlock! doğrusu watson benim favorim olmuştur. gülümsetmeyi başarıyor, dizi de öyle. :D bu ikiliyi seviyorum. sherlock ve watson ikilisinden sonra inan ki okuduğum serilerde böyle dinamik ikililer aramıştım, en son şu an güncel olarak takip ettiğim vanitas no carte serisinde buldum. bizimki vampir doktoru falan olayları çözmeye çalışıyor, yanındaki de bir vampir! noé ile atışmaları hoşuma gidiyor. öte yandan da uçuk hayaller kuruyorum, ya bu olayı çözmeye çalışırken birde sherlock ile watson geliyormuş diye. müze harikaymış, büyülendim! arkadaşa da teşekkürler ki, senide sürükleyip götürmüş. sayesinde hem sen gezmiş, hem de buraya gelip satırlarınla bizi gezdirdin. çok keyif aldım yazını okurken bu yönden. fotoğraflar da ayrı güzel. vede o gif! ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River,
      Watson'ı ben de Sherlock'tan daha çok seviyorum sanırım :D İnsancıl yönü hoşuma gidiyor. Bu seriyi duymamıştım, hemen araştırıyorum. :)) Keyif almana çok sevindim Riv, yorumların beni mutlu ediyor :))

      Sil
  24. Benim için hem dizisi hem filmi hem de hikayeleri çok güzel ve ilgi çekici. Sherlock Holmes Müzesi'ni yerinde görmek ve oralardan bir şey almak harika bir şey olsa gerek. Bu arada 4. sezon dizinin finali olmayacak, 5. sezondan devam edecek diye biliyorum. 5. sezon gelene kadar tekrar tekrar eski bölümlerini izlemeye devam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semih Keçecioğlu,
      Yorumunuzu şimdi görüyorum :((
      Evet, 5. sezon kesinleşti, merakla bekliyorum :D

      Sil
  25. Sherlock dizisinin sadece ilk bölümünü izlemiştim ve harikaydı! Kitap serisinden de sadece bir kitabını okudum ve o da güzeldi ama izlediğim bölüm, okuduğum kitaptan daha çok keyif verdi bana. Hemfikirim seninle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Akay,
      Kesinlikle, yazıldığı zaman da etkili olabilir tabii ama Sherlock hikayeleri biraz(!) basit :D Dizisi bence de mükemmel :D

      Sil