3 Mart 2017 Cuma

16) PALTO - NIKOLAY V. GOGOL

ayrıntı yayınları, kağıt salıncak

Ayrıntı Yayınları
Çeviri: Aslı Takanay
91 sayfa


Geçenlerde Kero’yla sohbet ederken, konu öğretmeninin hazırladığı kitap listesine gelmişti. Palto’yu okuduğundan bahsetti ve hikayeyi de anlattı.

Aradan bir buçuk ay gibi bir süre geçti. Tutunamayanlar’a başladım, Başmaçkin ismiyle karşılaştım. Bakınız sayfa 57: “Beni kızdırma! Başmaçkin ve Çiçikov derim sonra; kendine gelemezsin. Seni Dostoyevski bile kurtaramaz.”

“Eee Elif” dedim kendi kendime “madem fırsatın var, tanış Basmaçkin’le!” Kero’dan Palto’yu aldım. Sonunu da unutmuşum, keyifle başladım. Önsözü okurken ne oldu dersiniz? Sonunu öğrendim! Neden önsözde kitabın sonundan bahsedilir ki? Neyse, eğer Ayrıntı’dan tercih edecekseniz, önsözü de hikayeden sonra okuyun.

Akakiy Akakiyeviç’le tanışınca, neden Tutunamayanlar’da yer aldığını da anladım. Kendisi sıradan bir memur, ‘küçük insan’lardan.

Palto, Rusya’nın bürokratik yapısına da tanık olabileceğimiz kısa bir kitap ama beni çok etkiledi. Basmaçkin herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir karakter.

Ayrıntı Yayınları son söz olarak Belinski’nin Gogol’e Mektup’unu vermiş. –Tutunamayanlar’da bundan da bahsediliyor.- Belinski bu mektubu Gogol’ün Dostlarla Mektuplaşmalardan Seçilmiş Parçalar kitabı üzerine yazıyor. Gogol burada diğer eserlerindeki düşüncelerini umursamayarak Ortodoksluğu ve Çarlık düzenini ön plana çıkarmış. (bknz:sonsöz)

Palto, okumak için biraz gecikmiş olsam da sevdiğim bir eser oldu. İyi okumalar dilerim.


“’Bırakın beni! Neden bana böyle eziyet ediyorsunuz?’ (…) Hayatı boyunca bu sahne gözünün önüne geldikçe, genç adam elleriyle yüzünü kapatıp insan denilen varlığın ne kadar acımasız olabildiğini; ince, kültürlü, terbiyeli kişilerde, (Tanrım!) hatta toplum tarafından asil ve şerefli insanlar olarak kabul görmüş kişilerde bile ne kadar gaddarca bir yan olabildiği gerçeğini gördükçe, derinden sarsıldı.” /28


23 yorum:

  1. Kapak tasarımı falan çok iyi gözüküyor. :) Bu yorumdan sonra okunması gereken kitaplardan biri belli :)

    YanıtlaSil
  2. Çok uzun yıllar önce televizyonda (siyah-beyaz dönemlerde)film ya da tiyatrosunu izlemiştim, hayal meyal hatırlıyorum, sonra sevgili blog arkadaşlarımdan 'Sevgili Dünlük" bana sürpriz yapıp hediye olarak kargoyla göndermek istedi, (kendisine tekrar teşekkür ediyorum) bir solukta bitirmiştim. Her kitaplıkta bulunması gereken bir eser.
    Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Bence de öyle, kitap olarak çok güzeldi. Tiyatro/filmini de izlemek isterim :))

      Sil
  3. Ölü Canlar'ı çok sevince yazarın diğer kitaplarını da okumaya karar vermiştim ama henüz fırsat olmadı.:)
    Bunu da merak ediyorum, spoiler uyarısı iyi oldu. Bazı önsözler gerçekten sinir bozucu olabiliyor, tüm hikayeyi verip hadi okuyun şimdi diyerek dalga geçiyorlar sanki. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma Tezgi,
      Kesinlikle çok doğru bir tespit :D Böyle yazıları sonsöz olarak koysalar daha mutlu olacağım :)) Ben de Ölü Canları sipariş ettim, bakalım :D

      Sil
  4. ben gogol'den ilk paltoyu okudum, ve bayıldım kitaba :) sonra diğerleri geldi.. sana tavsiyem ''burun'' adlı hikayesini de okuman :) çünkü sahibini bırakan bir burunun hikayesini ancak gogol yazabilir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dr Coffee,
      Burun hikayesini de not alıyorum :D Ben de Palto'nun etkisinde kaldım :))

      Sil
  5. tutunamayanlar mutlaka okumak istediğim bir eser. bir de onunla bağlantılı başka güzel bir eser daha demekki. vay canına. tek holuma gitmeyen önsözde neden sonunu söylemiler ki . uyardığın için teşekürler ben genelde önsözleri de okuduğum için spoiler ı yerdim anında. bizi büyük bir sıkıntıdan kurtardın. çok güzel yorumlamışsın kitabı. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      Ne demek, ben de önsözleri okuyorum, spoiler verilince de hevesim kaçıyor :D Tutunamayanlar'ı da yavaş yavaş okuyorum :D

      Sil
  6. Okuyayım ben de... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. "Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık" der Dostoyevski.Bu yüzden hep de merak ederim tanışmak istediğim bir yazar ama denk gelmedik en kısa zamanda tanışmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      Kitabın önsözü de bu alıntıyla başlıyor :D Umarım sen de seversin blogcan :D

      Sil
  8. Gerçekten de güzel bir kitaba benziyor.Okumak gerek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Mutlu Yaşam,
      Seveceğini düşünüyorum :))

      Sil
  9. vayy Kero vay :D Palto da mühim sonuçta :D

    YanıtlaSil
  10. İlkay Özgür,
    Bence de, güzel bir tanışma kitabı :))
    Spoilerlı önsözleri sona koysalar keşke :D

    YanıtlaSil
  11. Rus edebiyatının en güzel eserlerinden biri daha. Çok beyenmiştim, sesli kitap gibi de dinlemiştim. Bu arada blogunuzla yeni tanıştım ellerinize emeyinize sağlık çok güzel olmuş. Bloga göz atarken kitap listeme yeni kitaplar aldım bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül,
      Hoş geldiniz :)) Rus edebiyatını genel olarak ben de seviyorum :D Keyifli okumalar dilerim :))

      Sil
  12. Rus edebiyatının en güzel eserlerinden biri daha. Çok beyenmiştim, sesli kitap gibi de dinlemiştim. Bu arada blogunuzla yeni tanıştım ellerinize emeyinize sağlık çok güzel olmuş. Bloga göz atarken kitap listeme yeni kitaplar aldım bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yorumunuzu yeni fark ettim, beğenmenize çok sevindim. Teşekkür ederim, keyifli okumalar :))

      Sil