26 Haziran 2018 Salı

SON MEKTUP - ANDRE GORZ


32
Ayrıntı Yayınları
Çeviri: Alev Özgüner
61 sayfa


Beşiktaş Kırmızı Kedi’de gezerken Son Mektup / Bir Aşk Hikayesi dikkatimi çekti. Yazarı daha önce okumamıştım. Kitabın başında Dorine ile olan fotoğrafları da almamda etkili oldu tabii. Çok mutlu görünüyorlardı.

Andre Gorz, marksizmi varoluşçu bir yaklaşımla benimseyen, Jean Paul Sartre’ın çevresinde oluşan ekibin içinde yer alan, “vazgeçilmez” gördüğü eşine aşık bir yazar.

Son Mektup’ta Dorine ile tanışmalarından başlayarak, seksen iki yaşına kadar olanlardan bahsediyor. Hayatını, düşüncelerini ve eserlerini anlatıyor.

Son Mektup 21 Mart – 6 Haziran 2006’da yazılmış. Andre ve Dorine hayatta olduğu gibi ölümde de ayrılmama arzusuyla, birlikte ölmeyi tercih ederek, 24 Eylül 2007’de hayata veda etmişler.

Etkileyici, değil mi?




“Yakında seksen iki yaşında olacaksın. Boyun altı santim kısaldı, olsa olsa kırk beş kilosun ve hala güzel, çekici, arzu uyandırıcısın. Elli sekiz yıldır birlikte yaşıyoruz ve ben seni her zamankinden çok seviyorum. Sadece benimkine değen bedeninin sıcaklığıyla dolan, kahredici bir boşluk taşıyorum göğsümün tam ortasında yeniden.”

“İstediğimiz kadar alabildiğine farklı olalım, doğuştan gelen bir tür yara gibi temel bir ortak yanımız olduğunu hissediyordum.”

“Yazarın asıl amacı yazdığı şey değildir. Asıl amacı yazmaktır. Yazmak, yani insanın, gerekirse, edebi birikim yapmak üzere dünyadan ve kendinden uzaklaşması.”

“Hiçbir şey olmama isteği her şey olma isteğiyle karışır.”



14 yorum:

  1. Bu güzel kitap için bir alıntı da benden olsun müsaadenle; “yavaş yavaş göreceli bir maddi rahatlığa kavuştuk, ama hayat ve tüketim seviyemizi asla satın alma gücümüzün seviyesine taşımadık. Bu konuda aramızda sessiz bir anlaşma vardı. Aynı değerlere sahiptik; demek istediğim, hayata bir anlam veren ya da hayatı o anlamdan yoksun bırakma tehlikesi taşıyan şey konusunda aynı anlayışı benimsiyorduk”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      Teşekkür ederim bu güzel alıntıyı da eklediğin için :)) Çok güzel mektuptu :))

      Sil
  2. Vay be ne güzel bir çift. Aşklarına imrenmedim desem yalan olur. Denk gelirse okuyayım ben bu kitabı. Romantik bünyeme iyi gelir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Bana da iyi geldi :D Böyle aşkların gerçek olduğuna inanmak zor geliyor bazen :))

      Sil
  3. Ne kadar hoş ve dokunaklı bir kitapmış. Alıntıları okurken etkilenmemek elde değil. :')

    YanıtlaSil
  4. Bu çiftimizi sosyal medyada görmüştüm. Ama kitaptan haberim yoktu. Bu postunda gördüğüm iyi oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Listeme aldım. Etkileyici. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. İmrendim valla.Gerçekten etkileyici :)

    YanıtlaSil
  7. ay biliyom yazarı, iktisadi aklın eleştirisini okudumdu, ayrıntının bu kitapları süfer yaaa, ivan illich, guy debord, bak yakın yazarlar. ama bu kitabı bilmiyodum, iyimiş evet, ne aşklar var yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Bakarım yazarlara :)) Şu sıralar hep hafif kitaplar okuyabiliyorum ama normal düzenime dönünce neden olmasın :))

      Sil