27 Ocak 2022 Perşembe

Kar ve Kitap



Balkonumdaki karlar neredeyse erimişken, güncellenen sınav takvimine göre hiç tatilim yokken, çalışılması gereken dersler gün geçtikçe Everest Dağı’nı aratmazken oturup blog yazmaya karar verdim. Blog ne de olsa her zaman bizi bekleyen sanal evimiz… Öyle değil mi?

 

“Soğuk, çok soğuk bir kış geçirdik. Üzerime demirden bir palto giymiş gibiydim, kaskatıydım.” *Kış Yolculuğu, s. 72


Takip ettiğim hava durumu hesapları karın geleceği müjdesini verdiğinden beri bir gözüm pencerelerde karı bekledim. Ha yağdı ha yağacak… Tam olarak tatmin olmasam da bu kadar yağmasını beklemiyordum. Pazar sabahı karlı bir güne uyandım ve sonrasında aralıklarla devam etti.

 

Sabah kalkıp, perdeyi çekince çatılardaki karı görmek insana mutluluk veren olaylardan biri. -Çaydanlıktan çıkan buharın da bana huzur verdiğini fark ettim.- Karın kötü yanını yaşamadığım için, benim için sevinçli geçen günlerdi. Kar topu oynadım, kar yağarken yürüyüş yaptım, balkonda kaymamaya çalışarak kahve içtim…

 



Tabii bunlar yanıma kâr kalmadı. Ertelenen sınavlar, 10 gün olan yarı yıl tatilinin sonuna kondu ve böylece aslında tatil ortadan kaldırılmış oldu. İç karartıcı bir konu olduğu için bu bahsi kapatmak istiyorum.

 

Ders çalışırken eskiden daha çok kitap okuyordum, bu sıralarsa daha çok izliyorum. Yemek yerken izlemeye başladığım film veya diziye sonra da devam ediyorum. Bu durumun bir çözüme ihtiyacı var ama öncelik sıralamamda gerilerde olduğu için biraz daha bekleyebilir.

 


Bahsetmek istediğim iki kitap var aslında. Öncelikle ilk defa Ursula Le Guin okudum: Rocannon’un Dünyası. Yazarın ilk romanı olduğu için belki de başlangıç için iyi bir seçim değildi ama Sürgün Gezegen’i indirimden almıştım, Hainish Cycle serisinin ikinci kitabı olduğunu bilmeden. Aslında bağımsız da okunabilecek bir seriymiş ama ilk iki kitabını art arda okumak istedim -manasız bir istek-. Sınav döneminde başka bir evrene geçme isteğiyle kitaba başladım. Belki de bu yüzden hayal kırıklığına uğradım. Aslında kurguda, yaratılan evrende ve türlerde sorun yok; hatta bu kadar kısa bir kitapta yeni bir dünya yaratıp okuyucuya anlaşılır bir şekilde aktarabilmek takdire şayan ama bu durum kitabın içine girebilmemi engelledi. Karakterlerin iç dünyalarına pek değinilmediği, hep olayların olduğu ve betimlemelerin de yetersiz olduğu bir kitapta kendine yer bulabilmek ve bağlanabilmek zor.

 

Sözünü ettiğim diğer kitabı ise şu an okuyorum: Kış Yolculuğu. Selçuk Baran daha önce okumamıştım, neden okumamışsam. İstiklal YKY’den alırken, görevli seveceğimi düşündüğü Ian McEwan’ın Hamamböceği kitabını da önermişti. YKY’deki kitap öneren çalışanları çok seviyorum, kitaplar hakkında bilgisi olmayan, ruhsuz çalışanlardan sonra ilaç gibi geliyorlar. Ben de çoğu zaman önerdiklerini de alıyorum. -Konuyu dağıttım, kafam gibi cümlelerim de dağınık.- Kış Yolculuğu’nın ilk iki hikayesini okudum zaten toplamda üç hikayeden oluşuyor. Yazarın kalemini beğenmenin yanında öykülerindeki sakin hüznü de sevdim. İncelikli, kırıp dökmeyen ama yine de hissedilen... Uzun zamandır böyle beğendiğim bir hikaye kitabı okumamıştım.

 

Size de seveceğiniz kitaplarla dolu, sevinçli günler diliyorum.



30 yorum:

  1. Öyle çok kar yağacak dediler ki, bana da az göründü kar. Evde keyfini çıkartan kesimden olmak güzeldi :) Ursula K Le Guin'in her kitabı insanı çok çekmeyebiliyor. Özellikle kısa olanlar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Mart ayında da yağınca ben biraz tatmin oldum :)) Sürgün Gezegen'i de okudum onu daha çok beğendim, sıra Mülksüzler'de :D

      Sil
  2. Kış yolculuğuna bir göz atacağım.Kışın güzelliğini yaşamak güzel ama zor şartlar altında olanları düşününce soğuğu pek sevemiyorum maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      Kışın bu yönünü ben de sevmiyorum ama en sevdiğim ve verimli olduğum mevsim yine de. :/

      Sil
  3. Bizim buraya kar yağmadığı için o keyiften mahrumuz. Karlı fotoğraflar güzelmiş.
    Seri kitapları sırasıyla okuma isteği huyu bende de var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Demiral,
      Teşekkürler :)) Seri şeklinde okuyamayacağım çünkü aradaki bir kitabın basımı yokmuş, neyse ki birbirinden bağımsız :))

      Sil
  4. Kış yolculuğunu not aldım bakacağım..

    YanıtlaSil
  5. YKY'deki çalışanların iyi tavsiye verdiklerine ve bilgili olmalarına katılıyorum hakikaten sevindirici bir konu. Bana da Herman Hesse'nin bir kitabını önermişlerdi çok beğenmiştim:) Sınavlarınızda kolaylıklar diliyorum, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Gerçekten güzel önerilerde bulunuyorlar :)) Teşekkür ederim :))

      Sil
  6. İstanbul'a da üç gün aralıksız kar yağdı. Camdan izlemesi çok keyifliydi. Tattığın o heyecanı yazında okuduğumda ben de yaşamış kadar oldum.
    Kış Yolculuğu kitabını çok merak ettim. Yazının başlarında paylaşmış olduğun kitaptan alıntı da çok hoşuma gitmişti.
    Sınavlarında başarılar dilerim, sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birpembesever,
      Kar insana mutluluk veriyor :)) Güzel bir kitaptı. Teşekkür ederim :))

      Sil
  7. kat kitap kahve eveet :) le guin, iki farklı türde yazıyor, bilimkurgu ve fantastik :)

    YanıtlaSil
  8. Karın güzelce sakince keyfini çıkarmana sevindim. Ursula benim gözbebeğimdir ama başlangıç için hep Yerdeniz serisini öneririm. Sonra kişi kendini hazır hissedince de Mülksüzler. Mülksüzler erken yaşlarda okunup anlaşılacak kitaplardan değil maalesef. Bu arada Yerdeniz tek cilt de, ayrı ayrı kitaplar halinde de MEtis'te satılıyor. Tekrar şans vermek istersen bir Yerdeniz'e göz atmanı öneririm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. She is the man,
      Yerdeniz'e biraz önyargılıyım sanki, ilk kitaplarından sonra olumsuz yorumlar gördüm hep, seriyi bırakanlar vs. Sürgün Gezegen'i daha çok beğendim, Mülksüzler'le yolda devam edeceğim, bu hafta sahaftan edindim :))

      Sil
  9. Ben de okullar açıkken daha çok kitap okuyorum. Okul insanı disipline sokuyor, hayatını daha planlı yaşıyorsun. sırf daha fazla okuyacağımı bildiğim için okulların açılmasını istiyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Bir de okul olunca insan gerçeklikten daha çok kaçma ihtiyacı duyuyor sanki :)) Bu sene reading challenge'mı gerilerden takip ediyorum bakalım nasıl sonuçlanacak :D

      Sil
  10. Rocannon's World rahmetlinin ilk kitabıdır. Uzun zaman önce okumuştum, pek sevememiştim gibi hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utku Mavili,
      Ben de çok sevmedim, başlamak için iyi bir seçenek değildi :))

      Sil
  11. Görseller güzel, kitaplar hakkında bilgim yoktu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Canım URsula :) velcome back beybi :D

    YanıtlaSil
  13. İlkay,
    İsmi gerçekten beni de huylandırıyor, bir de üstelik bu kitabı okurken evde böcek gördüm :(( Korktuğum için sineklik ararken o da kaçtı, bir gün beraber yaşadık. Kötü zamanlardı ama sonra imha etmeyi başardım. :D Kitap aklımda bu durumla birleşmiş durumda :D
    Komşuluk ne güzel benzetme oldu, cuk oturdu :)) İyiyim, iyi olmaya çalışıyorum çok teşekkür ederim. Umarım sen de iyisindir. <3

    YanıtlaSil
  14. İlkay,
    O alıntıyı çok seviyorum, Yeditepe İstanbul dizisinden. Dizi de çok güzeldi. Masanın karşısına yapıştırmak için uygun bir söz :))

    YanıtlaSil
  15. heyy kış bitti, nerelerdesinnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edischar,
      Sayende bir post girdim, döndüm :)) Teşekkür ederim beni anımsadığın için :))

      Sil
    2. Yaşasıııınnn! Hiç unutulmadın ki ehe

      Sil