31 Aralık 2020 Perşembe

ÖZET 2020

 

Yılın son gününden merhabalar! Çok uzun zamandır buralarda yoktum, hatta hemen net bir tarih söyleyeyim: 18 Mayıs. Şimdi yazmak, bir şeyler anlatmak garip geliyor. Düşünün; ödev hazırlamak dışında Word’ü hiç açmamıştım. Uzun bir araydı. Sizleri zaman zaman yorum yapmasam da takip ettim, hayalet bir izleyiciydim.



Blogger’da pek çok şey değişmiş, eski halini aramadığımı söyleyemem. Temamı bile doğru düzgün düzenleyemedim, neden detaylı ayarlar kaldırılmış ya da başka bir yerden mi düzenliyoruz? Etiketlerimin yazı tipini neden değiştiremiyorum? Kafamda bunlara benzer bir sürü soruyla yazıma devam etmek istiyorum.


Eveet, 2020’nin sonuna geldik. Ne yıldı, değil mi? Böyle bir süreç yaşayacağımız aklımın ucuna bile gelmezdi. 2020’yi en iyi tanımlayan kelime pandemi olurdu sanırım. Başlangıçta evde kalmaktan mutlu olan ben bile, artık büyük bir bıkkınlık içindeyim. Marttan beri zorunlu işler haricinde -banka, market vs- dışarı çıkmadım, arkadaşlarımla buluşamadım, kendimle baş başa bile kalamadım -canım kendim, onu tiyatroya, sinemaya götürmediğim, kahve ısmarlamadığım için kırgın-. Ayrıca Covid 19 dışında hastalıklarla yüzleştik, kısaca dertli ve sıkıntılı bir yıldı. Bakalım Salıncak bu tasalı yılda ne kadar okumuş?

 

Unutmadan söyleyeyim, bu yılın başında Goodreads kullanmaya başladım ve bu yıl istatistikleri benim yerime o tuttu. Başlayalım:



92 kitap okudum, toplamda 24,242 sayfa ediyor. Günde ortalama 66 sayfa okumuşum. Böylece geçen seneye göre 2 kitap daha az okumuş oldum. İnsan evde olunca daha çok okuyacağını düşünüyor ama maalesef bende öyle olmadı. Bu süreçte dikkatim çok daha dağınıktı ki hala öyle.


Okuduğum en kısa kitap Tuhaf Kütüphane imiş. En uzunu ise Felice’ye Mektuplar’mış. Kafka’yı çok sevdiğimi bilirsiniz ama Felice ile evlenme düşüncesindeyken, Grete ile mektuplaşması beni biraz kırdı. 1914’de nişanlarının son bulmasının nedeni ise Grete’ye yazdığı mektuplar olmuş. Gerçi Milena’ya Mektuplar’ı da okumuştum, sonuçta Milena’da evli. Bu konuya daha fazla devam etmeyeyim, üzülüyorum.


Bu yıl her ay bir kadın temalı kitap okumayı hedeflemiştim, başarıyla tamamladığımı bildirmek istiyorum. Bu okumalarımdan edindiğim bilgiler beni daha duyarlı hale getirdi. Hatta okuduğum diğer kitaplara karşı düşüncelerimi de etkiledi. Örneğin bu sene pek historical okuyamadım, erkek karakterlerin düşünceleri beni sinirlendiriyordu. Geçen hafta bitirdiğim İzlanda Balıkçısı’ndaki Yann karakterine de hala kızgınım.


Yazmayı bıraktıktan sonra okuyup sevdiğim birkaç kitabı da buraya ekleyeyim:

-   Hane Devlet Piyasa – Özgün Akduran

-   Cevdet Bey ve Oğulları – Orhan Pamuk

-   Ücra Adalar Atlası – Judith Schalansky

-   Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

-   Lizbon’a Gece Treni – Pascal Mercier

Kendimi durdurmalıyım çünkü liste uzuyor, bu yıl genel olarak güzel kitaplar okuduğumu düşünüyorum. Hepsini görmek istersiniz size linki bırakayım: TIK

 

Belirtmeden geçemedim, Harry Potter’ın resimli baskılarına başladım. Serinin tamamlanmasını bekleyemedim, ihtiyacım oldukça bir tane okudum, bana iyi geldiler. Şimdi elimde tek okunacak Ateş Kadehi kaldı. Resimli basımların devamı çabuk ve uygun fiyata çıkabilir mi, lütfen?

 

2020 özetimin sonuna geldik. Gelecek yılın daha iyi olacağına dair umudum yok ama yine de usulden söyleyelim: 2021 bize sağlık, mutluluk, huzur ve özgürlük getir, buna çok ihtiyacımız var.

 

Sevgiyle kalın.

Bu yılın iki güzelliği: Ayçiçeği ve Kartopu


47 yorum:

  1. yeni yılınız 2020 den güzel olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Teşekkür ederim, sizin de :))

      Sil
  2. bu yıldan daha güzel bir yıl geçiririz umarım:)Mutlu yıllar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuroviç,
      Umarım, lütfen öyle olsun :)) İyi yıllar :))

      Sil
  3. İlkay,
    Çok sevindim sürpriz olmasına :)) Yıllardır özet yazısı yazıyorum, bu yıl eksik kalmasın istedim. Sen de Goodreads açsan ne güzel olur :))
    İyi ki güzellikler de var, yoksa hayat iyice katlanılmaz olurdu.
    Tamamen döndüğümü sanmıyorum, blog yazmak uzun sürüyor ve bu sene derslerim çok vakit alıyor, geri kalan kısmı da okuyup bir şeyler izleyerek ya da bazen de boş boş durarak geçiriyorum :D Bakalım :)) Umarım 2021 senin için çok mutlu bir yıl olur, hayallerin gerçekleşir :))

    YanıtlaSil
  4. Hoş geldiniz, umarım yeni yılda daha çok yazarsınız:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Çok teşekkür ederim, umarım, bakalım. İyi yıllar diliyorum :))

      Sil
  5. İlkay,
    Blogla ilgilenmeyi ben de çok seviyordum biliyorsun, zaman zaman ara veresim gelse de devam ediyordum. Bir açıdan blog yazmak terapi gibi, emek veriyorsun ama sonuçta bir şey üretmiş oluyorsun, insana iyi geliyor. Blogumun tekrar kopyalanması benim için bir kırılma anı oldu, bırakınca da yazmak zor oluyor sanki.
    Bence sürekli evlerde olduğumuz için de denge bozuluyor gibi hissediyor olabilirsin, normale dönersek dengeyi sağlayacağından kuşkum yok.
    Ben de çok teşekkür ederim, yorumlaşmak iyi geldi. Eğer hesap açarsan haber vermeyi ihmal etme :))

    YanıtlaSil
  6. Bakalım 2021 ' de bir uzaylı veya zombi salgını görecek miyiz ilk günde daha ölmedim : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Despot Hayat,
      Mutasyon virüs ilk günde ülkemizde ortaya çıktı, bakalım ilerleyen günlerde ne olacak :D

      Sil
  7. bazen insanın içinden yazmak gelmiyor, ne zaman istersen o zaman yaz buralara :) sağlıklı ve mutlu bir sene diliyorum sana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arsel'in Okyanusu,
      Katılıyorum, bazen insan uzaklaşıyor :)) Teşekkür ederim, umarım hepimiz için öyle olur :))

      Sil
  8. maşillih maşillih kitap açısından verimliymiş, 100 olsaymış beee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      100 olur diye ummuştum ama olmadı :(( Geçen sene ilk ay okuyamama rağmen 2020'ye göre daha çok okumuşum :((

      Sil
  9. Hoş geldiiin! Sağlıklı, huzurlu, neşeli, daha özgür hissedeceğimiz bir 2021 diliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Hoş bulduum, sizleri özlemişim :)) Umarım bu yıl dilediğimiz gibi geçer :))

      Sil
  10. 2021 de yazmayı bırakmamanızı temenni ediyorum. Mutlu yıllar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Özer,
      Teşekkür ediyorum, iyi yıllar :))

      Sil
  11. Tekrar hoş geldin Kağıt Salıncak! :)
    Dilerim bu yıl hepimiz için güzel, huzurlu, sağlıklı geçer.
    Kedilerin tatlılığı. *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Pembe Sever,
      Hoş buldum Tuğçe :)) Umarım öyle olur :)) Kedişleri çok seviyorum, keşke hep benle olsalar :))

      Sil
  12. 2020 yılını çok verimli geçirmişsiniz tebrikler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim Pınarı,
      Çok verimli olmadı aslında :(( Teşekkür ederim :))

      Sil
  13. İlkay,
    Teşekkür ederim, sana da derslerinde başarılar diliyorum. Sağlıcakla kal :))

    YanıtlaSil
  14. 2020de uzaylıları da bekledim ben ama olmadı :D Gerçi Serik'te bir otelin kameralarına mor ışıklı bir şey takılmış deniz üzerinde ve güvenlik görevlisi kendi gözleriyle de gördüğünü söylemiş ama gizli güçler olayı kapatmış olmalı :D Şaka bir yana bu yılın iyi gideceğini umuyorum öyle olmasını istiyorum öyle düşünelim :) Kitap sayısı müthiş gayet iyi okumuşsun ben de bu yıl daha fazla okuyabilmeyi diliyorum :) Bi de bi dee çay fincanına bayıldığımı söylemeliyim bir HP fanı olaraak :D sağlıklı güzel iyi yıllaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessiz Gemi,
      Uzaylılar keşke gelip beni kaçırsa, dünya dışında yaşamaya hazırım :D Umarım bu yıl daha fazla okuruz ama çok iyi başlayamadım. Sınavlarım geldiği için ders kitaplarına daha ağırlık veriyorum :)) HP bardağını Migros'tan aldım, bence hala vardır, umarım bulabilirsin. :))

      Sil
  15. sevgili Kağıt Salıncak dönmüşsün, seni görmek çok güzel, bayağı verimli bir yıl olmuş, bu sene daha da güzel umarım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Sizleri de görmek çok güzel, eve dönmek gibi bir his :)) Umarım, hepimiz için öyle olur :))

      Sil
  16. Canım kendine bi kahve ısmarla gönlünü al :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Artık pandemi biter ve kafeler açılırsa ısmarlarım :D

      Sil
  17. Bazen gelip bakıyordum, acaba güncel içerik var mı diye :) Kopyalanan blog yazılarından sonra blog yazmayı bıraktığını düşünmeye başlamıştım ki döndüğünü fark ettim ve sevindim :) 2021 umarım daha güzel bir yıl olur :) Güzel kitaplarla karşılaşmanı diliyorum :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu Anlar Koleksiyoncusu,
      Kopyalanması beni çok soğutmuştu ama insan özlüyor :)) Umarım hepimiz için daha iyi bir yıl olur, sevgiyle :))

      Sil
  18. Hoş geldin Elif. Goodreads'e katılmana sevindim. En azından oradan takipleşiriz. Yine de sen buraları çok boşlama. Blog okumanın ve yazmanın tadı başka. Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule,
      Hoş buldum :)) Goodreads'den takipleşiyoruz, ilk takipleştiğim kişilerden birisin <3 Blog konusunda sana katılıyorum, arada yine bakıyordum ama insan yazmayınca yazmamaya alışıyor.

      Sil
  19. ay valla hepimiz çok sıkıldık off ki ne off 2021 de böyle geçecek gibi Allah hepimizin yardımcısı olsun inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,
      Amin :(( 2020'nin aynısı gibi görünüyor :/

      Sil
  20. Huzurla okuduğum yazınızı. Birçok açıdan söylediklerinize katıldığımı söyleyebilirim. Okuduğunuz kitaplarda okuduklarımı gördüğümde sevindim açıkçası :) Güzel bir kitap okuma yılı olmuş. Goodreads kullanmayı sevdiniz mi? Bunu da sorup sevgilerimi iletiyorum. Güzel bir yıl olmasını temenni ederim *.*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Başar,
      Ortak kitaplarımız olması güzel olmuş :)) Goodreads'i başlangıçta tuhaf bulmuştum ama şimdi hoşuma gidiyor hem de pratik :))

      Sil
  21. Ah şu 2020 dillerden düşmez oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezgi Fındık,
      Umarım ileride gülerek hatırlayacak hale geliriz :))

      Sil
  22. yeni yılın ilk ayı bitti şimdiden :) bu yılın herkes için iyi geçmesini umuyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arsel'in Okyanusu,
      Her yıla iyi dileklerle başlıyoruz ama... :D

      Sil
  23. Bence Ocak ayı özeti yapma zamanı gelmiş, yok mu tavsiye edeceğin kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Sınavlardan dolayı pek kitap okuyamadığım bir ay olmuştu :D

      Sil
  24. Her aya neredeyse sekiz kitap sığdırmışsınız. Bu güzel bir başarı. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arif Kerim Çalışkan,
      Teşekkür ederim, umarım daha çok okurum :))

      Sil
  25. Şahane kitap sayısı şahane kedi fotoğrafı :) emeklerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavinindenizi,
      Teşekkür ederim, kedileri çok özledim :))

      Sil