9 Şubat 2016 Salı

11) SON SEFARAD - BEYAZIT AKMAN



Epsilon Yayınları
652 sayfa

Son Seferad, İmparatorluk serisinin ikinci kitabı. İlkini yani Dünyanın İlk Günü’nü kapağının ve isminin albenisine kapılarak almıştım. Beklentisiz okuduğum için beğenmiştim de. Son Seferad’ı yeni çıktığı zamanlarda ‘sınırlı sayıda imzalı’ gibi bir kampanyayla sipariş vermiştim. Kitabın uzun bekleyişi sona erdi ve okundu.

Kitap Sultan Bayezid döneminde 1492’lerde geçiyor. Granada İslam İmparatorluğu’nun çökmesiyle birlikte Endülüs Yahudileri’nin yaşadıklarını konu alıyor.

Kitap akıcı lakin çok fazla karakter var. Kişilikler kafamda oturana kadar biraz geri dönüşler yaptım. Tabii bunun sebebi benim ara vererek okumuş olmam da olabilir.

Yazar, bölüm sonlarında ileride olacaklardan bahsetmiş ve bana göre heyecana ket vurmuştu. Örneğin “Sakin denizin üstünde, gözlerini kamaşan güneşe baktılar. Uzaktan görünen karı parçasını umut sanıyorlar ama onları bekleyen yabani hayati bilmiyorlardı.” benzeri bitirişlerle gelecek bölümden ne beklememiz gerektiğini ortaya koymuştu. (Bu arada cümle tamamen bana ait kitapla ilgili değil, spoiler yok)



Ayrıca kitabın ilk bölümlerinde yazarın kendisini de roman kahramanı olarak okuyoruz. Sanki gelecek eleştirilere cevap vermeye çalışmış…

İlk kitapta kaynakça başlığı altında beni tatmin etmeyen bir açıklama yazan Beyazıt Akman, bu kitabında ‘kaynakça’ diye başlık bile atmamış.

Olumsuz yönleri dışında, kitabı roman olarak sevdim. Hatta bilmediğim birkaç ayrıntıyı öğrenip, araştırdım.

İmparatorluk serisinin üçüncü kitabı yoldaymış. Umuyorum ki biyografisinde araştırmacı yazarlığına dikkat çekilen Beyazıt Akman, bu sefer kaynakçayı okurlarından esirgemez.


“Büyük yenilgiler de büyük zaferler kadar önemlidir.”

“Her şey nokta ile başlar.”

“Mürekkebi israf etme, seni o mürekkep temizleyecek.”

“Bir geminin yelkenleri ve bir kitabın sayfaları akıllı bir insanı istediği yere götürür.”


“Diğerleri uyurken gözlerini açık tutanlar her zaman ödüllendirilir.”


28 yorum:

  1. Yazini okuduktan sonra "Türk yazarlarina ağırlık vermeliyim" diye dusundum. Son zaman yabanci yazarlarin bestseller tarzi kitaplarini okumaktan Turk yazarlara kendi edebiyatimiza uzak kaldim. Elimdeki kitaplarin bitmesiyle buna bir son verip haftada en az 1 Turk yazar romani kitabi yorumlamak istiyorum.
    Cok tatmin edici bir kitap yorumu olmus ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapçı Annem,
      Bazen ben de kendimi yabancılara kaptırıyorum Kitapçı Annem çünkü çok fazla reklamları oluyor, kitapçıda görünce de almadan çıkamıyorum :D Ama çevirilerin basitliğinden kendi edebiyatımıza geçince sanırım mutlu oluyorum :))
      Teşekkür ederim :))

      Sil
  2. Çok karakterli kitaplardan ben de hoşlanmıyorum. Kafam karışıyor, olaylara giremiyorum. Aynı tarzdaki dizilerden, filmlerden de hoşlanamıyorum nitekim :) Diğer sayfalar hakkında ön bilgi verilmesi bazen olabilir tabii, gerekliyse neden olmasın. Çok sık yapılması tadı tuzu kaçırır o ayrı. Pek fazla tarih konulu kitap okuyamasam da haberdar oldum kitaptan, güzel oldu. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemderi,
      Çok karakterli kitaplar bazen yorucu olabiliyor ama serilerde özellikle beni rahatsız etmez aslında. :)) İşte tam doğru noktaya parmak bastın :D Sık yapılmasa, tadında bırakılsa benim de gözüme batmazdı :)) Teşekkür ederim :))

      Sil
  3. İlk kitabın kapağı gerçekten çok güzel o.O Tarihi kurguları seviyorum ben, özellikle İskender Pala'nın Şah Sultan, Katre-i Matem ve Od gibi romanlarını beğenerek okumuştum. Bu kitapları da araştıracağım bakalım :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      Şah ve Sultan gerçekten harikaydı!! Yavuz Sultan Selim'i araştırdığım dönemlerde okumuştum, cuk oturmuştu :D Yazarın tarzı İskender Pala'dan farklı ama yine de göz atmakta fayda var :))

      Sil
  4. İlk kitabını okumadım henüz ama anlattıklarından ilgimi çekti listeme alacağım teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dreamella,
      Ben teşekkür ederiim, iyi okumalar :))

      Sil
  5. Bir ara benim de türk yazarlara el atmam lazım. Sürekli bir şey beni geri çekiyor ve bir türlü türk yazarlara sıra gelmiyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Persephone,
      Benim de daha fazla Türk yazar okumam gerek.. Türk yazar okuma listesi mi yapsak :))

      Sil
  6. Beyazıt Akman'ın hiçbir kitabını okumadım öneren ya da kitapçıda da gözüme ilişmedi.. Şimdi baktım kapak tasarımları gerçekten çok hoşmuş. Sanırım o kuş tüyü de kitap ayracı ucu dikkatimi çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde'nin Blog Günlüğü,
      O ayracı sahaflar fuarından almıştım, keşke daha çok çeşidi olsaydı... :)) Özellikle ilk kitabının kapağını daha çok seviyorum :))

      Sil
  7. Merhaba
    Bu seri ilk çıktığında listeye atmistim. Ama romanları bile kronolojik okumam sebebiyle daha okuma imkanim olmadı. Acaba tarihi olguyu nasıl anlatmış merak ettiğim bir husus. Yavuz Sultan Selimden bahsediyor mu kitap?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epichan,
      Yavuz Sultan Selim'e kadar gelmiyor kitap, sadece Osmanlı'nın Yahudilere yaptığı yardımı konu alıyor. Ayrıca Kolomb'a da değiniyor :))

      Sil
  8. hiç okumadığım tür. tarihsel okuyamıyom yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Kurguyla karışık olduğu için okursun bence ki :)) Bilimsel tarih kitapları daha yorucu oluyor tabii :D

      Sil
  9. hiç okumadığım tür. tarihsel okuyamıyom yaaa :)

    YanıtlaSil
  10. Her zaman ki gibi çok güzel bir anlatım olmuş emeğine sağlık :) ...Bu sözlerde Çok hoşuma gitti .“Bir geminin yelkenleri ve bir kitabın sayfaları akıllı bir insanı istediği yere götürür.”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizkaldım,
      O sözü ben de çok sevdim, çok doğru bence :D Teşekkür ederiim :))

      Sil
  11. kağıt salıncak selam evet ters düzü kesinlikle okumalısın sonra dedikodusunu yapalımmm!! :)

    tarihi kitap pek sevmiyorum (

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz Derin,
      Kış okuma şenliği listemden sonra okuyacağım umuyorum kii :D

      Sil
  12. İmzası da ne kadar özenli...
    Bir kaç imzalı kitap sipariş etmiştim, iki çizik var, ne bir kelime ne başka şey...
    İlgimi çeken bir Bayezid dönemi. Okumalıyım diye düşündüm, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Yanı,
      İmzası güzel gerçekten, yazarların hep güzel oluyor ya :))
      Bunun dışında başka imzalı kampanya yakalayamadım ben ama bundan memnunum :))
      Rica ederim, ben teşekkür ederim :))

      Sil
  13. Ben hiç sevememiştim bu kitabı :( 600 sayfaya ulaşacağım diye sürekli aynı şeyleri yazıp durmuştu benim için tam bir hayal kırıklığıydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Tekrarlar beni çok rahatsız etmemişti ama dediğim gibi bu ara vererek okumamdan kaynaklanmış olabilir. :// İlk kitabına oranlarsak daha zayıf kalıyordu ama yine de roman olarak sevdim :))

      Sil
    2. Gül Hanım beni şüpheye düşürdü şimdi. Onun yorumunu not aldım, unutmam tabi işl.

      Sil
  14. Bende bu kitabı bitiremeyenlerdenimm :) ayraç harikaymış bayıldımm ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve'nin Evinden,
      Hadi ya ://
      Çok teşekkür ederiim :))

      Sil