15 Nisan 2017 Cumartesi

Yaşamdan Kareler / Büyükada : Hatırla Sevgili


Baharda adalara gitmeyi herkes sever, kabul ediyorum ama ben bir başka seviyorum. Ada’ya gitmek bir tutku gibi bende; yaz, kış fark etmiyor.

İstediğim kadar gidemiyorum, planlarım sürekli engellere takılıyor. Yine de gittiğimde mutlu oluyorum.



Bu sabah, Bilge ve ben, saat 7’de yola çıktık ve 8 vapuruna yetiştik. Planımız, Hatırla Sevgili dizisindeki Yasemin -Beren Saat- ve Ahmet’in -Cansel Elçin- evlerini görmekti.



Hatırla Sevgili, 1960-70’leri anlatan bir dönem dizisi ve bence en iyi yerli dizilerden biri. Necdet -Okan Yalabık- karakterini de çok sevdiğimi belirteyim. Eğer izlememişseniz, tavsiye ederim.

Aşağı yukarı 1,5 saat süren yolculuğun ardından Büyükada’ya adımımızı attık. Çok kalabalık değildi ki ben adayı böyle severim.



Haritamızı açarak yola koyulduk. Yer-yön duygum pek olmadığından, harita okumayı Bilge’ye bıraktım. 😏

kağıt salıncak, gezi


Eğer köşkleri görmek isterseniz, Çankaya Caddesi’nde ikisini de karşı karşıya görebilirsiniz. Ayrıca köşklere giderken Mizzi Köşkü’nün de yanından geçiyorsunuz, şu an restorasyonda. Ada’ya ilk geldiğimde, satılık olarak gördüğüm ve benimsediğim köşk olur kendileri. 😜

Con Paşa Köşkü


Con Paşa Köşkü olarak bilinen, benimse Ahmetlerin evi olarak bildiğim yapı 1880 tarihinde Con Paşa tarafından yaptırılmış. Con Paşa, yöneticisi olduğu İdare-i Mahsusa ilk Kadıköy – Adalar seferlerini başlatmış.

büyükada, kağıt salıncak
Yalman Köşkü


Yalman Köşkü yani Yaseminlerin evi, Ahmet Emin Yalman’ın köşküymüş. Kendisi başarılı ve ödüllü bir gazeteci. Ayrıca Hatırla Sevgili'de, iç çekimlerde Meziki Köşkü kullanılmış.

Yasemin Sokağı 

Köşklerin ardından, bir kahve ve atıştırma molası verdik. Yeşillik, ağaçlık bir yere gitme kararıyla, yukarıya tırmanmaya başladık.


Rastgele yürüdüğümüz yol, aslında yetimhane güzergahına gidiyormuş. Biraz çimlere yatıp, dinlenip tekrar yetimhaneye devam edelim diye konuştuk. Papatyaların güzelliğine de dayanamamış olabiliriz.



O esnada ben de her “köpek var” yazan yerde, köpek olmadığını düşündüğümü Bilge’ye söylüyordum. O da köpeklerden korkuyor dolayısıyla laf lafı açtı. Biz anılarımızı didiklerken, arkamızdaki bayırda iri bir köpek havlamaya başlamaz mı?



Adalardan, köpeklerle ilgili bir atraksiyon yaşamadan dönemiyorum arkadaşlar. Heybeliada’da da peşimize takılmışlardı. Bu kez, olağünüstü bir hızla eşyalarımızı alıp, uçar adımlarla aşağı yürümeye başladık. Ben de aynı zamanda “canım kedileeeer” diye kendi kendime mırıldanıyorum.

Ada kedileri

Aşağıdaki yola vardık, bilin bakalım o da ne? Alman kurduna benzer bir köpek kenarda yatıyor. Geriye gitsek havlayan, ileri gitsek bu. Ne yapsak da bu zorlu durumdan kurtulsak derken, bir kedi –mucize kedi- köpeğin yanından rahatlıkla geçti. Biz de kediye dokunmayan, bizi de tınlamaz düşüncesiyle ilerlemeyi başardık.



Ada merkezine dönünce, bu olayın üstüne bir güzel midye tava ve kokoreç yedik. –balıksevmeyengiller- İstanbul’a giden vapuru bekledik.

Kaymakamlık

Böylece ada anılarımıza bir yenisini eklemiş olduk.




Son olarak, siz siz olun, adaya giderken güneş kreminizi sürmeyi unutmayın, yoksa benim gibi kızarmış yüzünüze aynada içiniz acıyarak bakarsınız. 


49 yorum:

  1. Merhaba! :)

    Üşenmedim ve blog içinde küçük bir araştırma yaparak aklımdaki şeyi buldum. Bir başka ada yazısı. Hemen hemen bir yıl önce yorum yazmıştım. O paylaşımı da sevmiştim, bunu da sevdim :) Demek ki iyi şeyler birbirini hatırlatıyor :) Zaten çok fotoğraflı ve gezdirmeli özgün yazıları genelde sevmişimdir :)

    Güzel günler dilerim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Engin Ergin,
      Sevmene sevindim :)) Zamanım oldukça adalara gitmeye ve yazısını yazmaya çalışıyorum, keşke daha sık gidebilsem :))

      Sil
  2. Desene gene ikinci köpek vakası 😁😊 çok güzel kareler bayıldım benide götürün 😁😊 geçmiş olsun canım benim bir aksiyon olmazsa kork zaten 😊😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizkaldım,
      Köpekler peşimi bırakmıyor :D Beraber gidelim :D

      Sil
  3. Hatırladık sayenizde. Müzikleri de müthiş bir diziydi. Uzunca bir süre bakmadım. Sonra yakaladıkça izledim. Ama baştan sona düzenli izlediğim bir dizi olmadı. Başından. İlkinden dikkatimi çekseymiş, izleyicisi olurmuşum mutlak ta Güzeldi.

    Ada da, ortam da çok güzeldi. Müzikler de. Geçen parçanın sözleri sıradan değil. Usta elden çıkma. Fazlasıyla dikkati çekiyor.

    Hatırla Sevgili diye nakarat CD olarak var. Ve sanırım bugün dinlerim o CD yi. Hatırladık çünkü sayenizde. Teşekkürler :) 

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemi Demirci,
      Ben de yayınlandığı tarihlerde değil de, sonradan izledim. Baştan izleyince daha bir keyifli oldu :))
      Müziklerini ben de çok seviyorum, diziyi tekrar mı izlesem diye düşünmekteyim :))
      Ben teşekkür ederim :))

      Sil
  4. Hiii papatyalarrr. Tamam, zaten ne zamandır aklımdaydı, bu hafta kesin gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Bu kareleri görünce insanın oraya gidesi geliyor.:)

    YanıtlaSil
  6. Hoş bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  7. Ben o diziyi izlememiştim ama merak ediyorum, internette bulup izleyeyim en iyisi. Adadaki köşkler saray gibi:)ama ençok kedileri sevdim.:)
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Diziyi seveceğini düşünüyorum :)) Canım kediler :))
      Ben teşekkür ederim :))

      Sil
  8. Cidden sevdiğim bir diziydi, anımsamak hoşuma gitti.. Adalara gelirsek, ah hangi birini anlatsam ki.. İstanbul' da yaşarken mutlaka ayda bir uğradığım adalardan en çok sevdiğim Burgazadaydı, denize girmek için marta koyuna giderdik. Heybeliadada enfes bir dondurmacı var Tadım Roma dondurmacısı, halis sütten yapılan dondurmanın tadı damağınızda kalırdı. İçlerinde en naçar olan Kınalı bana göre..
    Yazıdaki fotoğraflarınıza bayıldım.. o kadar güzel anılar canlandırdınız ki :) teşekkür ederim paylaşımınıza.. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentos,
      Ne güzel bir yorum böyle, ben teşekkür ederim :)) Burgazada'yı ben de çok seviyorum, hem sakin hem güzel. Heybeliada'ya diğer gidişimde deneyeceğim ama ne zaman olur bilmiyorum, yarısı askeri bölge olduğu için pek tercih etmiyorum :)) Kınalı'ya henüz gidemedim ama şehirleşme oranı en yüksek adaymış..
      Sevgiler benden :))

      Sil
  9. Çok güzel bir dönem dizisiydi... Gören gözlerinize, kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Bahar geldi.Benim de için kıpır kıpır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Mutlu Yaşam,
      Ne güzel :)) Bana rehavet çöküyor bazen :D

      Sil
  11. Ahmetlerin evi kısmında gülümsedim. Ahmetlere bizden selam söyleseydin :-) Şaka bi' yana tam adalara gitme zamanı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Kitap Hırsızı,
      Söylemem mi, söyledim tabii :)) Bence de, ilkbahar ve sonbahar ideal :))

      Sil
  12. Mayısın ortasında kermes için gideceğim. İnşallah. :)
    Ama nisan ayında daha çiçekli daha el değmemiş oluyor adalar.
    Fırsat buldukça Ada'ya gitme konusunda en güzelini yapıyorsunuz. Adalar bence İstanbul halkı için bir nimet. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film Gündemi,
      Bence de, keşke daha sık gidebilsem :)) Size de adada keyifli günler dilerim :))

      Sil
  13. Hatırla Sevgili gerçekten güzel bir diziydi. Necdet'i ben de çok severdim. Güzide'yi çok beğenir, ikisini yakıştırırdım. Yasemin de itici gelirdi bana :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Yasamin'i ben de pek sevmiyordum, Necdet adam gibi adamdı gerçekten :))

      Sil
  14. Şuraya gitmek bana da nasip olur inşallah😊

    YanıtlaSil
  15. İlkay Özgür,
    Ben de gittiğimiz için sevindim :))

    YanıtlaSil
  16. Süper bir post olmuş buuu, harika resimler, ne kadar iyi yapmışsınız, büyükada'nın en güzel zamanları bence, hatırla sevgili arada baktığım bir diziydi ama belki de baştan sona izlemeliyim:)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Beğenmene çok sevindiim :)) Baştan sona sıkılmadan izlenebilecek nadir dizilerden bence :))

      Sil
  17. Nasıl güzel bir yayın olmuş zevkle okudum. Adaları çok merak ediyorum. İstanbul'a 2 kez geldim ama o gelişlerimi anlatsam 80 sayfalık mini roman olur ! Ülke gündemine maruz kaldı geliilerim . Umarım bir gün gönlümce gezebilirim ; turist gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat Kaydetmeye Değer,
      Çok teşekkür ederim, umarım ki dilediğince gezersin sen de :))

      Sil
  18. Nasıl özlemişim adayı ^.^ Uzun zamandır gitmediydim. valla senin yazıların acayip gaza getirici çok güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmza Hayalperest,
      Ben de çok özledim, bu yıl gidemedim henüz :/ Beğenmene çok sevindim ki :))

      Sil
  19. yazınızı çok beğendim, bu yıl içinde gitme planım vardı. Gidemedim, plan kurunca olmuyor bazı şeyler, en azından bu bende böyle tezahür ediyor. Yazınız sayesinde ilgim daha da arttı,
    mutlaka gideceğim. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Gün,
      Beğenmenize çok sevindim. Plan yapmayı çok severim ben ama gerçekleşmeyince insan hüsrana uğruyor. Olsun, yine gidersiniz :))

      Sil
  20. Sizin tarifinizle geldim buldum yasemin in evini sol tarafi restore ediliyor kapatmislar.ama harika bir yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tarifimin işe yaramasına çok sevindim. Restorasyonu bilmiyordum, Büyükada'ya gitmeyeli bir hayli oldu.

      Sil
  21. Dönüp yeniden izledigim her defasinda hep cok sevdigim dizim ...👍ve Ahmetlerin Yaseminlerin unutulmaz evleri

    YanıtlaSil
  22. Benim sayısını kaç kere izlediğimi unuttuğum tek dizim 🤗 Ben bazı bölüm üzümlü kekim Nejde’e üzüldüm, kızdım, keşke farklı olsaydı dedim ama genel anlamda hep Ahmet ve Yasemin’ci oldum. Büyükada ya hiç gitmedim ama resimleri görünce zaten diziyi izlediğim her zaman gitmek isteğim adaya en kısa sürede gideceğim🤗 Köpekler benim de korkulu rüyam 🤔 Burgazda ve Heybeliada ya gittim sıra Büyükada da 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemce,

      Necdetçiyim ben hala. bu hiç değişmedi :D Ahmet ve Yasemin'i pek sevemiyorum nedense, onların dramları beni yoruyor ama dizi gerçekten harika, en sevdiğim Türk dizilerinden biri. Umarım adayı da seversiniz :))

      Sil
  23. Merhaba,
    Bugün kızımla beraber eşimin işinden dolayı gittiği Büyükada’ya bizde peşine takılmak süretiyle gittik ✌️ Hemen sizin blogunuzda paylaştığınız resimden köşkün adını yazarak google haritalar sayesinde yürü yürü gitmeyi başardık Ahmet’in evinin önünde resim bile çekildik kızımla ama Yasemin’in evi maalesef restorasyon da olduğu için çekilemedik😔 o kadar sene iste ve tadilata denk gel şansızlık ilk Büyükada ziyaretim ama kesinlikle son olmayacak bayıldım mis gibi hanımeli kokularına rüya da gibi gezinmeye daha sevda tepesi var görülecek 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yorumunuza çok sevindim öncelikle. Yorumunuzu görünce benim de gidesim geldi ama artık farklı bir şehirdeyim.

      Adaya giderek çok iyi yapmışsınız. Yasemin'in evi de çok güzel, restorasyondan çıktığında da gidersiniz. Büyükada'ya bir gün yetmiyor :))

      Sil