18 Şubat 2017 Cumartesi

12) MONTE CRİSTO KONTU - ALEXANDRE DUMAS

ithaki yayınları

İthaki Yayınları
Çeviri: Aysen Altınel
944 sayfa

Uzun süreli okumalarından birini daha bitiren Salıncak’tan herkese merhaba!

Monte Cristo Kontu’nu Bilge’yle birlikte Tüyap’tan %50 indirimle almıştık. Fuardan ayrılmadan önce beraber okumak üzere sözleşmiştik.

Karlı bir havada kitabımıza başladık.

İlkokuldayken Fransız yazarımız Alexandre Dumas’tan Üç Silahşörler ile Monte Cristo Kontu’nun kısaltılmışını okumuştum. Bu nedenle ilk 100-150 sayfayı hatırladım.

Kitabı okurken duygularım değişkendi: bazen kitaba bayıldım, bazen sıkıldım, bitiremeyeceğimi sandım, keşke hiç bitmese dedim. Sonuç olarak Monte Cristo Kontu’nu iyi ki okudum ve yazarın kurgusuna hayran kaldım!



Edmond Dantes’i o kadar sevdim ki, son 200-150 sayfada kitap bitince hayatımda bir boşluk oluşacağını hissettim. O, hiçlikten de çıkılsa yolumuzu inşa etmenin kendi ellerimizde olduğunu gösterdi.

Monte Cristo Kontu, arka planında tarihi olayları da barındıran bir kitap. Napolyon’un tahttan indirilip, sürgüne yollandığı yıllarda başlayan hikaye, dönemin Fransa’sına da ışık tutuyor.

Klasik kitapları sevmemin en önemli nedenlerinden biri de bu, tarihi olaylarla öğretiyorlar. Ders kitaplarından öğrenilen tarih, ezberleniyor ve zamanla yok oluyor.

Okurken karakterlerin soy ağacını çıkardım, size de tavsiye ederim çünkü bir yerden sonra isimler, ilişkiler birbirine girebiliyor.

ithaki


Peki, sevdiğin halde nasıl hiç bitmeyecekmiş gibi geldi derseniz, basımından kaynaklandığını söyleyebilirim. Öncelikle kitap çok kalın ve taşıması oldukça zor. Sadece evde okunabilir, bu yüzden yarıyıl tatili işime geldi. İki cilt halinde basılsa, okuyucuya kolaylık olurdu.

Kitabın puntosu, normal kitaplara göre çok küçük. Uzun uzun, keyifle okuyamadım çünkü 50 sayfadan sonra gözlerim ağrımaya başlıyordu.

Akıcılığa ket vuran diğer nedenlerden biri de dipnotların arkaya yazılmış olması. Kitapta Fransızca, Yunanca cümleler, deyimler var ve her seferinde anlamına bakmak için arka sayfaya dönüyorsun. O kadar kalın kitapta, insaf edin çok zor oluyordu.

Çeviri genel olarak güzel olsa da, bir an karakterlerin “inşallah, maşallah tütütü” demeye başlayacaklarını sandım. “Haşmetmeap” çevirisi Bilge’yle beni güldürdü.

Dediğim gibi basımdan kaynaklanan olumsuzluklar dışında, Monte Cristo Kontu’nu sevdim.

Bu basımını okuduysanız, siz ne düşündünüz?

Son olarak, kitabı bitirmemin ardından Monte Cristo Kontu’nun 2002 yapımı filmini izledim. Olaylar kitaptan bağımsız ilerledi. Karakterleri, isimleri, yaşananları değiştirmiş, basitleştirmişler. Filmi izlemek yerine, kitabı okumanızı tavsiye ederim.  

ithaki


“Bence insan bu kadar kolayca mutlu olmak için yaratılmadı! Mutluluk, büyülü adalarda kapılarını ejderhaların beklediği saraylar gibidir. Onu elde etmek için savaşmak gerekir…”

“Politikada, sevgili oğlum, benim kadar siz de bilirsiniz ki insanlar yoktur, düşünceler vardır; duygular yoktur, çıkarlar vardır; politikada bir adam öldürülmez, bir engel ortadan kaldırılır, işte hepsi bu.”

“İnsan zekasının içine gizlenmiş bazı gizemli hazineleri açığa çıkarmak için mutsuzluk gerek; barutu patlatmak için basınç gerek.”

“İnsan hiçbir zaman sadece bir insan değildir.”

“Yaşayanların kininden çok ölülerin lanetinden korkarım ben.”

“Çoğu zaman mutluluğun yanından onu görmeden, ona bakmadan geçeriz ya da onu gördüysek ya da ona baktıysak bile onu tanımayız.”

“Üzüntülü bir kapitalist, kuyruklu yıldız gibidir, dünyaya her zaman büyük bir felaket haberi verir.”

“Kadın kutsaldır; sevilen kadın kutsaldır.”

“Ah! İnsanoğlu! (…) tüm hayvanların en bencili, tüm yaratıkların en bencili insan, her zaman dünyanın sadece kendi çevresinde döndüğüne, güneşin sadece kendisi için parladığına, ölümün sadece ona geleceğine inanır; bir tutam otun tepesinden Tanrıyı lanetleyen karınca!”




41 yorum:

  1. Yorumuna sevindim, ben de okuyacağım yakında :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senay Bn,
      Düşüncelerini okumayı bekliyor olacağım :))

      Sil
  2. Yorumunu sevdim. Bir yandan da zor bir kitap gibi duruyor :) Kalın, puntolar küçük ve yabancı kelimeler çok :) Ama yinede okumaya değer gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneşim,
      Basımdan dolayı insanı biraz yoruyor ama hikayesi harika :)) Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  3. Çok güzel alıntılar koymuşsun, özellikle politika konusundaki sözleri harika, politika hep çamur denir ya doğrudur, ne iyi demiş her zaman çıkarlar vardır...engel olanlar ortadan kaldırılır:( ne yazık ki bugün de böyle:( ben filmini izlemiştim çok beğenmiştim ama kitabını hala okumadım çok isterim..
    Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Kitabını daha çok seveceğinden eminim. Politika, aşk, intikam.. her konuyu içeriyor :)) Ben teşekkür ederim :))

      Sil
  4. Ben filmi izleyenlerdenim. Zaten hangi film kitapla birebir gitmiştir ki? :(

    Az önce Handan Abla kalın kitaplardan şikayetçi olduğunu yazmıştı. Gerçekten,aşırı kalın, hele de Ariel 10 puntosuyla yazılmış kitapları okumamızı nasıl bekliyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      Yayınevleri okuyucu yorumlarına, şikayetlerine dikkat etmeli bence ama bizimkiler fazla duyarsız, tek yaptıkları 'popüler' bookstagramlara kitap yollayıp, tanıtım yaptırmak -.-

      Sil
  5. Son fotoğraf çok güzel :), ben de okumak istesemde gözümü korkutan kitaplar arasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi,
      Gözünü korkutmasın, kaptırınca gidiyor :)) Beğenmene çok sevindim :))

      Sil
  6. Bu kadar öğretici bir kitabı tabii ki okumak isterim. Hemen not aldım. Gerçekten anlatımında hakkını vermişsin. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikaye Kalpli Kadın,
      Teşekkür ederim, keyifli okumalar :))

      Sil
  7. Bu kitabı çok merak ediyorum. Bir bunu, bir de Thomas Mann'ın Büyülü Dağ kitabını : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Kitap Hırsızı,
      Umarım ikisini de yakın zamanda okuyup, yorumlarını bizle paylaşırsın :))

      Sil
  8. Çok güzel bir paylaşım olmuş,kalemine sağlık :) Dipnotların arka sayfada olması kötüymüş, resmen işkence -,-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe Yüksel,
      Bence de, keşke sayfanın altına koysalarmış :/

      Sil
  9. Bu kitabı bir yanım okumayı çok istiyor bir yanımın da gözü korkuyor. Okursam seveceğimi düşünüyorum da başlamak sıkıntı. Bir başlasam devamı gelecek sanki. Ben bunu bu sene okuyayım.

    Edmond Dantes’i çok merak ediyorum. Filmini izlediğime göre kendisi aşık olunacak kitap karakterinden biri olabilir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Bence okumak içinden geldiği anda başla, ben öyle yaptım. Yoksa sürekli bir erteleme hali baş gösteriyor :( Yorumunu bekliyor olacağım :))

      Sil
  10. harikadır hikayesi. kalın kitaplarla benimde aram hiç yok maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Bayram,
      Ben seviyorum da taşınması ve okunması zor oluyor :/ Puntosu normal olsaydı bunlara takılmazdım belki de :D

      Sil
  11. Sanırım ortaokuldaydım; kısa versiyonunu okumuştum. Filmine ise bayıldığımı hatırlıyorum. Bir an oturup bir daha izleyesim geldi.Kitap yorumun çok güzel; lakin ben de kalın kitap okuycak kafa yok. Dipnotların arkada olma işini de sevmedim :/

    -LuNa'dan sevgiler-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coluk Cocuk,
      Kafanı toplayacağın zamanlar da gelecek, o gün severek okursun umarım :))

      Sil
  12. Alıntılar ilgi çekici...''İnsan hiçbir zaman sadece bir insan değildir.”

    YanıtlaSil
  13. Bende küçükken kısaltılmış versiyonunu okumuştum, filmini de izledim nedense bu karakter bana ilgi çekici gelmiyordu. Kitabın o kadar uzun olduğunu bilmiyordum. Yorumunu okuduktan sonra merak ettim. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Başlıklı Kız,
      Filminde Dantes'i çok sıradanlaştırmışlar. Belki de ondandır :))

      Sil
  14. Çok güzel yorumlamışsın ama benimde gözlerim ağrırdı herhalde. Kısaltılmışını bende okumuştum. İnşallah bunu da okurum...Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Gürbüz,
      Evet, biraz yoruyor ama güzel kitap :D

      Sil
  15. Bu kadar zor kitabı ben nasıl okuyayım ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Özer,
      Basımdan dolayı biraz yorucu ama çok güzel :))

      Sil
  16. İlkay Özgür,
    Hemen siparişini ver, isteğin kaçmadan başla :D Sonra bir erteleme havası geliyor insana, belki de sadece bana geliyordur :D Bu kitabın nasıl kısaltılmış olduğunu anlayamıyorum aslında, her şeyiyle o kadar bütün ki. Keşke çocuk versiyonunu hatırlayabilsem :D

    YanıtlaSil
  17. en sevdiğim kitaplardan bu ben de iki kez okudum ve üç silahşörleri de ve üç silahşörlerin devamı da var biliyon mu "yirmi yıl sonra" hatta nette ingilizcesi de var bak :) dumas süper yazar yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      Üç Silahşörler'in tam metnini de okuyayım, bakarım Deep :)) Bence de öyle :D

      Sil
  18. dediğin gibi kitabı inanılmaz güzeldi. benim en çok beğendiğim kitaplardan bir tanesidir. filmini de severim şimdi, sevmem demeyeyim.
    bu yönden yazını heyecanla okudum Salıncak. kitap alışverişi sırasında Şule'ninde aldıklarında görünce oldukça mutlu olmuştum, sanırım Monte Cristo Kontu'nu bloglarda görmeye devam ettikçe bende ki sevinç eksilmeyecek. alıntılar çok, ama çok güzel. yeniden başlayasım geldi bir ara. fakat büyük ihtimalle sadece kitabı açıp içinden birkaç sayfa okurum, çünkü yeni aldıklarıma da zaman ayırmak istiyorum. kitap hakkında ki yorumun harikaydı. diyorum ya, insana yeniden okutturacak tarzda. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. River,
      Beğenmene çok sevindim Riv, kitap zevklerimiz benziyor sanıyorum ki :)) Monte'yi ben de iyi ki okudum diyorum ama İthaki'nin basım konusunda daha dikkatli olmasını da isterdim. :D

      Sil
  19. anaam sonunda bitti , hep mutlu olduk :D benim isyan bitse de toplu kutlama yapsak :D

    YanıtlaSil
  20. Yıllar önce severek okumuştum. Galiba benim kitap bu kadar kalın değildi. Antik yayınları diye hatırlıyorum, çevirmen kimdi dikkat etmemişim. Eskiden çevirmene dikkat etmiyordum. Bu aralar sevdiğim kitapların çevirmenleri kimmiş diye bakıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemi Blogger,
      Antik Yayınları'ndan ben de birkaç kitap okudum :)) Çevirmenler çok önemli gerçekten de, kitaptan soğutabilirler de sevdirebilirler de :))

      Sil
  21. Bu kitabi bulamiyorum.sendeki kitabi bana verirmisin

    YanıtlaSil