28 Şubat 2019 Perşembe

HARAÇ - FÜRUZAN / Füruzan ile Türk Edebiyatını Tanımak: İstanbul, Hayat ve Edebiyat

7
Notos Kitap
85 sayfa


Füruzan daha önce hiç okumamıştım. Eylemcan’ın bana tavsiye ettiği, okumaya niyetlenip yine ertelediğim bir yazardı.

Hata etmişim. Ertelemeyin. Üşengeç olmayın.

Okulun Şehir ve Toplum kulübü Türk Edebiyatını Tanımak başlığı altında yazarlar davet ediyormuş. Benim de bundan haberim, arkadaşım afişini gönderince oldu. 27 Şubat’ta gelecek olan konuk ise Füruzan’dı.

Eylemcan sever diye düşünüp ona attım ama dersleriyle çakıştığı için gelemedi, bana “Kesin git” dedi. Ben de hiç kitabını okumadım diye mıyıklandım ve sonra Haraç’a başladım.



Haraç aslında Parasız Yatılı kitabının son hikayesi ama ben ayrı basımını okudum.

Kitap, çocukken bir konağa hizmet etsin diye verilen Servet’in hayatını konu alıyor. Konaktaki hayatı, konaktan sonraki hayatı, topluma adaptasyon süreci… Yürek burkucu bir öykü ama yazarın kalemi sayesinde acıdan kendinizi yerden yere vurmuyorsunuz. Yine de o hikaye kalbinize oturuyor.

Sonuç olarak efem –kitaptan esinti- 27 Şubat saat 5’de Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda Cansu ile yerimizi almıştık. (Çevremde kitap okuyan insanlar olunca çok mutlu olduğumu biliyor muydunuz? O zaman buradan Cansu’ya not: darısı diğer güzel etkinliklere ve kitaplara :D) Etkinliğin konusu Füruzan ile Türk Edebiyatını Tanımak: İstanbul, Hayat ve Edebiyat idi.

Yazar öncelikle İstanbul’daki çocukluğundan, anılarından ve sevdiği yazarlardan bahsetti. Ardından soru cevap şeklinde ilerledi. Gelen soruların çok saçma olduğunu belirtmek istiyorum.



Kitapların imzalanmasıyla etkinlik son buldu. Biz de biraz Edebiyat Fakültesi’nin içinde gezindik. Eskiliğine, yaşanmışlığına hayran olmamak elde değil. Amfilerinin adları bile insanı heyecanlandırmak için yeterli: Fuat Köprülü, Yahya Kemal, Ziya Gökalp… (Acaba Edebiyat Fakültesi’nde daha mı çok zaman geçirsek Cansu hııı?)


“Efem, Allah’ın kullarını beş parmak gibi ayrı yarattığını hepimiz biliriz. Güzellik geçicidir. Kalıcı olan çalışkanlık, iyi huy, dürüstlüktür, di mi efem?”

“Düşünmüştüm, doğruydu; çirkindim, köylüydüm.
Belki de köylülüğümden çirkindim.”

“İnsan ömrü bir rüya, göz açıp kapayıncaya bitiveriyor.”



19 yorum:

  1. Oyyyy, kağıt salıncak'cığım ben kitaptan çok beyaz pamuk güzelliğe hayran kaldım:))))oy MAŞALLAH MAŞALLAH, Fürüzan ben de okumadım ama konu ilginç, benzer bir konuyu yıllar önce Reşat Nuri Güntekin'de Kızılcık Dalları'nda okumuş çok sevmiştim hiç unutmam hatta hep onu niye dizi yapmazlar diye düşünürüm. Eline sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Pamuk güzellik arkadaşımın kedisi Sirius, kendisini çok sevsem de o beni çok sevmiyor sanırım :D Kızılcık Dalları'nı okumamıştım, okuyayım :))

      Sil
  2. Anıların yer aldığı kitapları severim. :)
    Pisicik çook tatlıı maşallah! ^-^

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir etkinlik olmuş.Ankara'da olsa ben de giderdim sanırım...

    YanıtlaSil
  4. Füruzan ve kitaplarına bayılırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,
      Diğer kitaplarını da okuyacağım ben de :))

      Sil
  5. çok iyi yazar yaaaa, kırkyedililer ve parasız yatılı yı okuuuu :) haraç öyküsünü böyle ayrı görmediydiim :) kırkyedililer ise en iyi romanuuu :)

    YanıtlaSil
  6. Tanımıyordum ama tanışmak gerek sanırım.... Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  7. İlkay Özgür,
    Umarıım, böyle etkinlikleri seviyorum :))

    YanıtlaSil
  8. Yazarın Parasız Yatılı kitabını yıllardır duyarım. Herkes tarafından çok beğeniliyor ama bana okumak henüz kısmet olmadı. Bir gün okurum umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Ben de okumayı düşünüyorum, bu hikayesi çok güzedl :))

      Sil
  9. çok keyifli olmalı, ne kadar güzel olmuş, parasız yatılıyı okumuştum, güzeldi gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Çok keyifliydi, okulda geçirdiğim en güzel günlerden biriydi :))

      Sil

  10. yygrup olarak bir web sitesi platformu oluşturmaktayız. herrengden.com olarak sizide bizim aramızda görmek isteriz. Eğer taeklifimize sıcak bakıp detayları öğrennmek isterseniz benimle bu mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.

    onuryilmaz@entes.com.tr

    YanıtlaSil