4 Ekim 2019 Cuma

NOTRE DAME'IN KAMBURU - VICTOR HUGO

73
Akvaryum Yayınevi
Çeviri: Sevil İnan Sönmez
454 sayfa


Postuma kitaba bayıldığımı söyleyerek başlamak istiyorum yoksa kitaba haksızlık olur. Notre Dame’ın Kamburu’nu çok sevdim!

Kitap, Cansu ile ortak okuma listemizdekilerden biriydi. Küçükken çocuklar için olan basımını okumuştum, tam versiyonunu merak ediyordum. Reading slump döneminde olduğumuzu söylemiştim. O yüzden ilk sayfaları uzun sürede okudum.

Her şerde bir hayır vardır sözü bu hafta yine kendini gösterdi. 2-3 saat süren ders aralarım var –sürekli şikayet ettiğim aralar- ve o aralarda kendimi kitaba kaptırdım. Tadını alınca, elinizden bırakamıyorsunuz.

Notre Dame’ın Kamburu’nu Akvaryum Yayınevi’nden okudum. Biraz tereddütle başladım; kitap evde bu yayınevinden mevcuttu, yenisini almadan denemeye karar verdim. Hasan Ali Yücel’le karşılaştırdığımda bölüm başlıkları eksik mesela, sadece numaralandırılmış. Başka ne gibi farklar var bilmiyorum. Bu yüzden ileride farklı bir yayınevinden tekrar okumayı planlıyorum.

“Gün ışığı, herkesin malıdır. Ne diye bana yalnız geceyi veriyorlar?”

“Bazen karanlık o kadar koyu olur ki, Tanrı bizi görmüyor sanırız. İşte böyle zamanlarda, kendimi sorguya çekmiştim hep.”

“Oysa ben, zindanı içimde taşıyorum. İçimde kış var, buz var, umutsuzluk var. Ruhumu gecenin zifiri karanlığı kaplamış. Çektiğim acıyı biliyor musun?”

“Çünkü sevgi denen şey, bir ağaca benzer. Kendiliğinden yetişiverir, köklerini bütün benliğimize salar. Anlaşılmaz yanı şudur ki, bu sevgi ne kadar körse, o kadar da inatçıdır. Akıl, bilinç gibi şeylere sahip olmadığında da inadına güçlenip sağlamlaşır.”



27 yorum:

  1. Çocukken TRT de yayınlandığını hatırlıyorum filmini kitabı okumak postunuzu görünce neden kitabını okumadım diye kızdım kendime 😊 teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Camdan Düşler,
      Filmini izlemedim, ben de onu izleyeyim :)) Keyifli okumalar :))

      Sil
  2. Tekrar okumayı düşündüğüm bir kitap. Çünkü çok uzun zaman önce okudum ve neredeyse hiçbir şey hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ben de küçükken filmini izlemiş ve bayılmıştım. Eminim dediğin gibi kitabı da harikadır. Okumak için sabırsızlanıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birpembesever,
      Kitabı gerçekten çok güzeldi :)) Ben de filmini izleyeyim :))

      Sil
  4. Şu yangından sonra tekrar popüler olmuş kitap. Çocuk kitabı şeklinde de olsa hiç okumadım. Hayran olmuşsun kitaba. Okumak için daha da iştahlandırdı beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Yangından sonra popüler olduğunu bilmiyordum :D Çok güzel bir kitaptı :))

      Sil
  5. harika bir şey :D tekrar tekrar okunası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      Bence de, Sefiller'in de tam versiyonunu almayı planlıyorum :D

      Sil
  6. Gerçekten tekrar okunası. Yıllar oldu ben okuyalı. Yeniden göz atmak lâzım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Her okuyuşta keyifli olur :))

      Sil
  7. kitap bana Afife Küçükbenli'yi hatırlatıyor. izlemediyseniz TEDX konusmasını ve ardından bazı videolarını izlerseniz beni anlarsınız. bu kitabı okuyunca muhakkak gidip oraları görmek istemiş, mükemmel bir kadın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Açık Elektrikçisi,
      İzlememiştim ama bakayım hemen, teşekkürler :))

      Sil
  8. Notre Dame’ın kamburu’nu görünce hemen koşup geldim :) ben de kısa bir yorumunu paylaşmıştım ağustos yazımda, çok güzel alıntılar :) ama bana çok korkunç gelmişti kitap, hep rüyalarıma girmişti. Bunun kısa müzikali var bir de çok güzel Notre Dame De Paris, orada çalan müzik de harika tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebrar,
      Müzikalindeki müziği dinledim ben de kitabı bitirince, sevdim. Bana korkunç gelmedi, dönemin Paris'ini böyle okumak hoşuma gitti :))

      Sil
  9. Okumayı çok istediğim bir kitap. Victor Hugo'ya iki kitabıyla hayran olmuş biri olarak bu kitabını da seveceğime eminim.

    YanıtlaSil
  10. filmi de güzel dizisi de kitabı daaa :)

    YanıtlaSil
  11. İçeriği oldukça dolu bir blogunuz var,emeklerinizi takdir ediyorum.Takip ettim,sizi de bloguma beklerim.Sağlıcakla Kalın.

    https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakettiysen,
      Teşekkür ederim, hoş geldiniz :))

      Sil
  12. Bende Can yayınlarından almıştım merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  13. kitabı genç ay aldım ama henüz okuyamadım.. bu kitap nedense çok popüler oldu bir anda, çok ilginç:) keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Popülerleştiğini bilmiyordum :)) Kitabı seveceğini düşünüyorum, keyifli okumalar :))

      Sil
  14. İlkay Özgür,
    Ne güzel bir hediye olmuş :)) Uzun ders araları beni çok yoruyor ya, bugün de 3 saat vardı :/

    YanıtlaSil