13 Mart 2020 Cuma

SOLAK KADIN - PETER HANDKE

18
Metis Yayınları
Çeviri: Tevfik Turan
98 sayfa


Solak Kadın’ı 2019 Beyoğlu Sahaf Festivali’nden almıştım. Adını ve arka kapak yazısını sevmiştim. Ayrıca yazarımız Peter Handke 2019 Nobel Ödülü’nün sahibi.

Kitap, bir kadının ani bir kararla kocasından ayrılmayı istemesini ve çocuğuyla beraber yaşamasını anlatıyor. Kadının yani Marianne’in hayatından bir kesiti okuyoruz. Ayrılığa rağmen adamın hala etkisini, çevreden gelen yalnızlık teması altında dokundurmaları da konu alıyor.

Solak Kadın anlattığı konuyu hissettiremiyor, kahramanlar genel olarak soğuk. Duygularını pek aktarmıyor kitap. Şiddet içeren kısımlarda bile sakinlik ve donukluk hakimdi. Bunun kültürle de alakalı olabileceğini düşünüyorum, daha soğukkanlı insanlar. Bu durum benim hoşuma gitti, zihnimin karmaşıklığına ve yoğunluğuna iyi geldi. Kitap boyunca sanki bir albüme bakıyormuşum ve fotoğraflar bana anlatılıyormuş gibi hissettim.

Kitabı bana göre en iyi açıklayan alıntıyı buraya bırakıyorum (Bu alıntı kitabın sonunda yer alıyor, spoiler içerdiğini düşünmüyorum ama okumak istemezseniz atlayabilirsiniz): “Böylece herkes, her biri kendi usulünce, gündelik hayatını sürdürüyor, düşünerek ya da düşünmeden; her şey alışılmış yolunu izler görünüyor, her şeyin bir kumarmışçasına sallantıda olduğu o dehşetengiz durumlarda bile insan sanki hiçbir şey yokmuş gibi nasıl yaşar giderse, öyle.” /Goethe

“Ne düşünürseniz düşünün. Siz ne kadar benim hakkımda bir şey söyleyebileceğinizi sanırsanız, ben de sizden o ölçüde bağımsız olacağım.”

“İdealin ülkesinde: Bir erkekten beni ne isem onun için sevmesini, ne oluyorsam onun için sevmesini bekliyorum.”


13 yorum:

  1. handke okudum çok iyi yaaa bikaç kitabını okudum bunu da :) kalecinin endişesi de çok iyiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      O kitabına da bakarım Deep, teşekkür ederiim :))

      Sil
  2. Alıntılar pek güzel, okumak istediğim bir yazar:))

    YanıtlaSil
  3. "Ne düşünürseniz düşünün. Siz ne kadar benim hakkımda bir şey söyleyebileceğinizi sanırsanız, ben de sizden o ölçüde bağımsız olacağım." Bu alıntıyı okudum, bilgisayarın başından kalktım, evin içinde biraz yürüyüp mutfağa geçtim, pek tercih etmediğim yeşil çay için su ısıttıktan sonra kokusunu da pek beğenmediğim içeceği hazırladım. Sonra tekrar oturdum bilgisayarın başına, yine aynı alıntıyı okudum ve ağladım. Galiba yeşil çay bana iyi gelmiyor :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu Anlar Koleksiyoncusu,
      Bazen ağlamak beni rahatlatıyor. Bu alıntıyı çok sevdim ben de. Yeşil çayı da bazen çok seviyorum bazen de hiç içmiyorum, değişik bir durum. Sağlıcakla kal :))

      Sil
  4. Kitabın adının içeriğiyle alakasını düşündüm. Ben de solağım acaba dedim ne anlatıyor yorum başlığını okuyunca. Konusunda da solaklığa dair bir şeyler var galiba diye düşündüm :D Düz mantık işte. Okuyunca dedim zaten solaklık üzerine olsa biraz saçma da olurmuş :D Biraz psikolojik gibi duruyor. Kapağı da ne hoş ne ilgi çekici :)Yorumuna sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Kadın da solak :)) Ben de solakmışım ama küçükken değiştirtmişler, sinir bozucu bir gerçek :D Teşekkür ederim :))

      Sil
  5. Son resim ne güzel cidden, kitap çok ilgimi çekmedi açıkçası, sen de hisleri pek vermiyor deyince.
    Teşekkürler, bu arada seni blogumda paylaştım!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedi Mırıltısı,
      Çok yana yakıla hisleri vermemesini sevdim ben, bu şekilde olması zihnime iyi geldi. :)) Ben teşekkür ederim, çok sevindim :))

      Sil
  6. İlkay,
    Kapağı güzel bence de. Teşekkür ederim çok sevindim :))

    YanıtlaSil
  7. Okumakla okumamak arasında kaldım. Soğuk olan kısımlar beni ne kadar içine çeker bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı,
      O yüzden ben de herkes sever mi bilemedim kitabı :/

      Sil