13 Şubat 2016 Cumartesi

12) DECAMERON - GIOVANNI BOCCACCIO


Oğlak Yayınları
Çeviri: Rekin Teksoy
954 sayfa

Decameron dünya edebiyatında ilk hikaye kitabı olma özelliğini taşımakta. İtalyan yazar 14. yy’da eserini kaleme almıştır. Hikayelerin altındaki dipnotlardan da anladığım kadarıyla başka birçok yazar bu hikayelerden esinlenmiş.

14. yy İtalya’sında eserler Latince yazılıyor ama halk İtalyanca konuşuyordu. Boccaccio bu farkı ortadan kaldırmak için büyük bir adım atmış ve Decameron’u kadınlar için halk diliyle yazmıştır.

Decameron kelime anlamıyla ‘on günün kitabı’ demek. Veba salgınından uzaklaşmak isteyen yedi kadın ve üç erkek şehir dışına çıkarlar. Her gün öğleden sonra birbirlerine hikaye anlatırlar. On günde toplam yüz hikaye olur. Günler ilerledikçe bana göre hikayeler git gide birbirlerine benzemeye başladı. Bazen ben bunu okumuştum gibi geri dönüşler yaptım. J

Hikayeler din adamlarını kötülüyor ve cinsellik içeriyor. O dönemde bunları yazabilmek, biraz cesaret işi ve belki biraz da Rönesans’ın aralanan kapısı…

Eğer hikaye söz konusuysa durum öykülerini daha çok seven ben için, yüz hikaye biraz zorluydu. Art arda okumak yerine her gün birer tane gitmek daha mantıklı ama kendimi de tanıyorum; öyle yaparsam unuturum, kenara atılır.

Çevirisine gelirsek, memnun kaldığım bir çeviriydi. Tam metin tek çeviri Rekin Teksoy’unmuş. Önsözde bu, diğer çevirilerle karşılaştırılarak uzun uzun anlatılmış.

Hem ilk olduğu için, hem Ortaçağ’ı anlamak için okunması gerektiği kanısındayım. J


“Acıları paylaşmak insana özgü bir davranıştır; herkese yaraşır, özellikle de başkalarının desteğine gereksinme duymuş ve bu desteği görmüş olanlara.”

“Hak etmeyenleri yükseklere taşıyıp, hak edenleri aşağılarda bırakan, yazgı değil mi?”

“Yozlaşmış bir beyin bir sözcüğü hiçbir zaman sağlıklı bir biçimde anlamaz; dürüst olandan yarar sağlamaz. Buna karşılık dürüst olmayan da, aklı başında bir insana zarar veremez, tıpkı balçığın güneşi sıvayamaması, çamurun gökyüzünün güzelliğini örtmemesi gibi.” 



17 yorum:

  1. Merak ettim kitabı. Not ediyorum kenara. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok çok merak ettim bu muhteşem anlatımla.
    Gerçekten dönemine göre cesaret isteyen konular işlemiş.
    Alıntılar da can alıcı cümleler, bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Yanı,
      Cesaret edemeseydi ilk olmayı başaramazdı sanırım :))
      Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  3. Teşekkürler çok güzel anlatmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dreamella,
      Ben teşekkür ederim Dream, beğenmene sevindim :))

      Sil
  4. Salıncak çok güzel anlatmışsın yine.
    Gerçekten iddialı bir kitap!.. Kitap alışverişinde görmüştüm öneri olarak sunmuştu, senden de yorum görünce baktım hemen.
    Ben okumamayı seçtim ama ilave bilgiler için teşekkürler, not ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağınık Anne,
      Ben de lisedeyken 'ilk' olduğunu öğrendiğime almıştım Dağınık ama sonra hevesim kaçmıştı. İyi ki lisede okumamışım, her kitabın da zamanı var sanırım :) Belki de senin okuma zamanın ileridedir :))

      Sil
  5. Vay be, ilk hikaye kitabı demek. Hem de 14. yüzyılda yazılmış. Adını ilk defa duyuyorum ama yorumunun ilk cümlelerini okuduğum anda çok çok merak ettim kitabı. Hemen not ettim adını da. Yorum için teşekkürlerr ^,^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      İlk olması ve dönemi anlatması açısından güzel bir kitaptı bence :)) Okuyunca senin de görüşlerini bekliyorum :D Ben teşekkür ederim :))

      Sil
  6. Özellikle tarihin belli dönemlerinde Yazılmış kişisel kitaplara daha cok iltifat etmek gerek. özellikle toplumsal yapıyı daha iyi anlayabilmek adına mikro tarih kitaplarıdır onlar. 1500 lerde Yazılmış cervantesin hikayelerini okuduğumda ordaki Ayrıntılar hiç bir tarih Kitabı'nın veremeyeceği ufuklar açmıştı bende. Iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize Her Yer Okul,
      Haklısınız, dönemi anlamak için o dönem yazarlarının yazdıklarını okumak gerek. Aydınlatıcı oluyor :)) Teşekkür ederiim :))

      Sil
  7. Fotoğraf çok tatliş olmuş ki amaa <3 ben de durum öyküsü sevenlerdenim tereddüt ettim şimdi. Ama LYSye çalışırken çok merak ettiydim bunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap,
      Teşekkür ederiim Poşet, beğenmene seviindim :D Ben de durum öyküsü taraftarıyım ama yine de Decameron sonuçta okumak lazım :D

      Sil
  8. önemli kitap iyi kitap yaa çevirmeni de iyi evet. bak bu öykülerin filmleri de var farklı versiyonları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Araştırırken ben de filmlerine rastladım Deep ama henüz izleyemedim :/

      Sil
  9. önemli kitap iyi kitap yaa çevirmeni de iyi evet. bak bu öykülerin filmleri de var farklı versiyonları :)

    YanıtlaSil