16 Mayıs 2020 Cumartesi

KNULP - HERMANN HESSE

40
Yapı Kredi Yayınları
Çeviri: Kâmuran Şipal
104 sayfa


Knulp’ı İstiklal’deki YKY’den almıştım. Arka kapaktaki “Tüm yaşamı yollarda geçen ve yine yollarda sona eren bir göçebenin hikâyesi.” cümlesiyle kitabı seveceğimi düşünmüştüm. Gezmeyi seviyorum ben de, değişik şehirler, ülkeler görmek beni mutlu ediyor. Erasmus’ta sıkıntılı zamanlarım olmuştu ama trene binip soluğu başka bir şehirde almak gerçekten harikaydı. Buna rağmen evde olmayı da çok seviyorum. Arkadaşıma göre hala evde durmaktan hoşlanan tek ben kalmışım. Koronanın verdiği stres, üzüntü dışında bu süreç bana merak ettiğim bir sorunun cevabını verdi. Canım dışarıya çıkmak istemediği zamanlarda evden çıkmadan hayatıma devam edebilir miyim diye düşünüyordum. Edebilirmişim.

Kitaba dönecek olursak, Hesse’nin kalemini gerçekten seviyorum. Betimlemeler sayesinde kendimi Knulp’la sarı buğday tarlaları boyunca aheste aheste yürürken ya da serin bir ceviz ağacı altında uzanıp dinlenirken buldum. Ceviz ağacının yaprağının kokusunu da pek severim.

Kitap Knulp’a dair öykülerden oluşuyor ve sonunda Hesse’nin ölümünden sonra bulunan Knulp’la ilgili yazılar da var. Knulp yerleşik bir hayatı olmayan, göçebe, insanlarla iyi anlaşan, şen şakrak ve onları genelde mutlu eden bir karakter. Hikâyelerde Knulp’ın maceralarını ve iç dünyasını okuyoruz.

Kitabı sevdim. Hayatın bir amacı, bu dünyaya gelmenin bir nedeni olması gerektiğini düşürdüm –bu dünyada olma nedenimi keşfedememiş olmam da beni üzerdi- ama belki de amaç olmak zorunda değildir ya da amaç hayatın kendisidir. Belki de bütün mesele bir “şey” olmaktan ziyade kendin olmaktır. Bir süre bu konu üzerinde düşünürüm artık. Knulp’ın Tanrı’yla olan konuşmasından bir alıntıyla bitirelim o zaman postu: “Her şeyin hayırlı bir yol izleyip olması gerektiği gibi olduğunu, hiçbir şeyin başka türlü olamayacağını gerçekten göremiyor musun?”

“Her şey güzeldir kısaca, yeter ki uygun saati yakalayıp bakalım ona.”

“İnsanlar arasındaki ilişkilerde saklı acıyı henüz tatmamış, kendilerini birbirine bağlayan bağ ne kadar sıkı olursa olsun iki insan arasında her zaman bir uçurumun var olduğunu, bunu ancak sevginin, o da zaman zaman oluşturacağı geçici bir köprüyle aşabileceğini henüz yaşamamıştım.”

“…düşündüğü gibi davranmıyor kimse, attığı her adımı aslında hiç düşünüp taşınmadan, o anda canı nasıl istiyorsa öyle atıyor.”


39 yorum:

  1. Herman Hesse merak ettiğim bir yazar ama okuma konusunda biraz çekiniyorum. Yazını okurken başlama isteği geldi doğrusu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Düşler Kitaplığı,
      Ben kendisini pek sevdim :)) Ağaçlar kitabı başlamak için ideal sanırım :))

      Sil
  2. Merak ettiğim bir kitaptı zaten. Listemde duruyor ama bir süre kitap almayı yasaklamıştım kendime az okuduğum için. Şimdi daha da meraklandım. Bu olaylar bitince kitapçılara gidecek cesareti bulursam okuyabilirim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonheur,
      Ben de okuma hızımdan fazla kitap alıyorum ama olsun, alamayacağım zamanlar olursa bana bir süre yeter diye düşünüyorum :D O cesaret konusunda ben de tereddütteyim, bakalım nasıl olacak :))

      Sil
  3. Ben çok uzun zaman önce Bozkırkurdu ile Hesse okumaya başlamıştım ama zaman uygun değildi belki, çok ısınamamıştım. Yorumunu görünce acaba yeniden denesem mi dedim kendi kendime. Çok sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş Bahar Mimozası,
      O kitabını yeni aldım ben de, merak ediyorum. Zaman uygun olmamış olabilir :))

      Sil
  4. hiç okumadığım bir yazar kitap ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba goodreads kullanıyor musunuz açılmıyor da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alielle,
      Evet kullanıyorum. Ne Okuyorum'un üzerine tıklayınca açılıyor bende, neden açılmadı ki sizde acaba :/

      Sil
    2. Açılıyor tekrar denedim ama sadece şuan okunanları görebiliyorum hesaba ulaşamıyorum isim cisim görünmüyor :D

      Sil
    3. Link bırakırsam daha kolay olur sanırım :D https://www.goodreads.com/user/show/54632898-elif

      Sil
  6. Hesse'yi ilk kez Demian ile tanıdım ve kalemi gerçekten güzel. Şimdi de Siddhartha kitabını aldım kargosu bugün ulaştı elime. Knulp kitabının konusu da oldukça güzelmiş, bir sonraki alışverişim için listeye aldım, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Kare Mavi,
      Demian'ı merak ediyorum ben de :)) Siddhartha yorumunu bekliyorum o halde :))

      Sil
  7. Hesseyi neden hiç okumadım bilmiyorum .tavsiylerine güvenirim bu yüzden b8r bakacağım

    YanıtlaSil
  8. O anda canı nasıl istiyorsa adım atması kötü bir şey mi sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Sanırım davranışa göre değişiyor. Tabii ki her zaman planlayarak ilerleyemeyiz ama düşüncesizce davranışlar genelde kırıcı olabiliyor :/

      Sil
  9. Erasmus mu ya bende çok istemiştim yapmayı ama kısmet olmadı. Kesinlikle kendin olmak.😊 Kitabın konusu güzelmiş. Listeme ekledim. Öneri için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalleri Yaşamak,
      Hayırlısı oymuş gözüyle bakıyorum artık, ben yaptım ama konaklama problemi beni yaptığıma pişman etmişti, dönmek için gün sayıyordum son zamanlarda. Gerçi şimdi özlüyorum, insanlık işte :D

      Sil
  10. Çok sevdiğim, şahsına münhasır bir beydi Knulp... 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satır Arası,
      Ben bazı özelliklerini sevmedim ama sevimli biriydi yine de :))

      Sil
  11. Her şey güzeldir,alıntıda da dediğin gibi.Sadece bakma şeklimiz önemli...

    YanıtlaSil
  12. Herman Hesse'nin daha önce Demian kitabını okumuştum. İçime gülle oturdu o kitapla birlikte çünkü kitabı anlamadığımı fark ettim ama bu yıl içinde tekrar okuyacağım onu :) Ondan sonra diğer kitaplarına yelken açacağım. Sen sevdiğin için diğer kitabı bu olabilir hatta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Belki başka kitaplarını denesen daha iyi olabilir :)) Demian'ın o zaman belki de zamanı gelmemiştir. Yazarı ben çok sevdim, üç kitabını okumuş oldum Knulp'la birlikte :))

      Sil
  13. hesse de knulp da yky istiklal de en sevdiklerimdeeen. hesse ya hayran olduğum yazar yanii, proust bir deee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      Proust hiç okumadım, sence hangi kitabını okumalıyım ilk olarak? :))

      Sil
    2. kayıp zamanın izinde serisinin ilk kitabından başlıycan ayolcum :)

      Sil
    3. Öncesinde başka kitaplar da öneriyor bazıları, o yüzden sana da sorayım demiştim :))

      Sil
    4. haa evet başka kitapları da var ama sen başlayabilirsin bu seriden :) bunun dışında, proust hakkında yazılan kitaplar var bir dolu, sözlük de var, mehmet rifat sözlük, proust hakkında alain de botton un kitabı da güzel. seriyi okuu diğer yazdığı kipatları da okursun sonra. yky çıkarıyo arada bişilerini :)

      Sil
    5. Seriyi okurum o halde, teşekkürler Deep :))

      Sil
  14. Hoş bir yolculuğa çıkaran bir kitaba benziyor. Yazarı daha önce okuma fırsatım olmamıştı. Bu kitabıyla bir şans verebilirim. :)
    Evet ya, yeni yeni yerler gezmek harika bir şey. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birpembesever,
      Seyahat etmek çok güzel :)) Bu kitabını da sevdim ama internette Hesse'yi sevdikten sonra okunması gerekir yazmışlardı, bence direkt de okunabilir :D

      Sil
  15. İlkay,
    Bence de seversin :)) Keyifli okumalar :))

    YanıtlaSil
  16. Hesse okumak iyi geliyor bana, bu kitabını okumak istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren,
      Hesse okumayı ben de seviyorum :))

      Sil
  17. Teşekkürler. Bu kitabı mutlaka okuyacağım. 😊

    YanıtlaSil
  18. Hesseden çarklar arasında var onu da tavsiye ederim bloguma beklerim.

    YanıtlaSil