25 Mart 2020 Çarşamba

İNCİR KUŞLARI - SİNAN AKYÜZ

23
Alfa Yayınları
318 sayfa

İncir Kuşları övgüsünü okuyup aldığım bir kitaptı. Almamın üzerinden yıllarla ölçülen bir zaman dilimi geçmiş de olabilir ama bu gerçeği görmezden gelelim.

İlk defa Sinan Akyüz okuduğum için ne beklemem gerektiğini bilmiyordum. Dilini çok basit buldum. Bu benim için rahatsız ediciydi ve kitabın başındaki “Bu kitap hayal ürünü bir roman değildir. Tamamen gerçeklere dayanmaktadır.” ibaresini unutturuyordu. Kurgu kokuyordu.

İncir Kuşları 163. sayfaya kadar bana çok gerçekçi gelmeyen bir aşkı anlatan basit bir romandı ancak sonrasında savaş kendini gösterince etkileyiciliği arttı ve kalbim kırıldı. 1991-1993 yılları arasında Bosna’da yapılanları konu alıyor. İnsanların nasıl bu kadar acımasız, nefret dolu olduğunu anlayamıyorum. Umarım hiçbir zaman da anlamam.

Peki, neden kitaptaki aşkı yapmacık buldum? Rüyada görülen kişiye aşık olunması daha başta ilişkiyi hayali düzeye taşıdı bence. Sonrasında ise diyaloglar… “Seni beklerken de hasretinle yanan dudaklarımın arasından senin yüreğine kendi yaşam özümden üfleyeceğim.” Hı? Tamam, oldu o zaman.

İncir Kuşları’na Goodreads’de 3 puan verdim. Kitabın içindeki aşkı, yazarın dilini pek sevmedim ama ikinci yarısında savaşın kadınlara yaptıkları, komşunu bile canavara dönüştürmesi okunmaya değerdi. Savaş yanlılarına okutmak gerek aslında, savaşın içinde olmak nasıl bir şey görsünler.  

“Bana göre hayallerin olmadığı bir dünya, çiçeksiz bir bahçe gibidir.”

“Konuşmak tehlikeli… Susmak günahtır…”

“Savaş buydu demek ki! Anormal olan şeyleri nasıl da normalmiş gibi görmeye başlamıştık.”



31 yorum:

  1. o dönemin acılarını çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Hikayeleştirme konusundaki basitlik bence kolay ve çok okunması için bence... Bu arada benim kaçırdığım bu basitliği yakalamış olmanı az biraz kıskandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Özer,
      Kitaplar çok okunması amacıyla yazılmaması gerek bence. Okuyucu da hissediyor böyle olunca, pek de güzel işler çıkmıyor :)) Savaşın anlatıldığı kısım da daha iyi kaleme alınabilirdi ama en azından aşk kısımları kadar sırıtmıyordu ya da o kısım insanı duygulara hitap ediyordu insan dile çok dikkat etmiyor olabilir :))

      Sil
  2. Yine şahane fotoğrafı olan bir inceleme❤ Ayrıca her zaman olduğu gibi kitap yorumlarını dikkate alarak notumu aldım. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akela,
      Ben teşekkür ederim güzel yorumun için :))

      Sil
  3. Hayalsiz yaşamak bana uygun degil hayalsız hayat anlamsız

    YanıtlaSil
  4. Hahahaha klasik cümleler kullanması bizi bezdiriyor galiba. Bunun üzerine çok daha güzel kitaplar okuduğun için bence hafif kaldı sende. Ben de biraz abartıldığını düşündüğüm için okuma zahmetine pek girmedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Tehlikeli Oyunlar'dan sonra böyle oldum galiba, edebi zevk bekleyip alamadıklarımı sevmiyorum :D Bence de abartılmış bir kitap :))

      Sil
  5. Hiç okumadığım bir yazar. Ancak gerçek dediği halde kurgu gibi gelmesi, gerçekçi gelmemesi iyi olmamış. Belki de satılsın diye mi öyle yazdı? Aman günahını da almayayım di mi şimdi?:) Umarım öyle yapmamıştır diyeyim. Bazen insan tamamen kurgu bir şey yazar ama öyle ustaca yazar ki, okurken ya da filmse izlerken hepsi gerçekten yaşanmış sanırsın, bazen de tam tersi olabiliyor.
    Ama savaş çok kötü bir şey gerçekten de. Tüm dünya için savaşsız bir gelecek temennim.
    Eline sağlık, çok teşekkürler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Satılsın diye yazmış olabilir sanki :/ Yazarın üslubu çok önemli bence de, nice fantastik kitapları soluksuz okudum. Onların da dili basit oluyor ama hayali şeyleri gerçekmiş gibi hissettirebiliyor :))
      Temennine katılıyorum tüm kalbimle :))

      Sil
  6. severek okumuştum bu kitabını yazarın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Genelde sevilen bir kitap :))

      Sil
  7. Benim de dikkatimi çeken bir kitap , Bosma konulu olması sebebi ile ama bahsettiğiniz ilk fasıl biraz düşündürttü.

    YanıtlaSil
  8. "Hayallerin olmadığı bir dünya, çiçeksiz bir bahçe gibidir" bu alıntı tam da benim duygularımı yansıtıyor :)

    YanıtlaSil
  9. İsmini çok duyup okumadığım bir kitap belki kısmet olur....

    YanıtlaSil
  10. Yıllar önce okumuştum bu kitabı. Edebi yönü tartışılır, ama dediğin gibi savaş ortamında kadınların yaşadıklarını gözler önüne sermesi açısından okunmaya değer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu,
      Bence de konuyla ilgili okunmaya değer olması. Zaten konu kendini okutuyor ve insani duygulara hitap ediyor.

      Sil
  11. Fotoğraflar içimi kıpır kıpır yaptı.bir bahar ayında olduğumuzu anımsadım
    Aşırı yeşilçamsı sözler benide hep güldürür:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Bahar biz göremeden geçip gidiyor :/ Böyle sözler çok bayat geliyor bana da, umarım gerçekte kullanılmıyordur :D

      Sil
  12. Bazı dizileri izlerken diyorum ki şu kısım daha iyiymiş keşke aşk kısmı olmasaymış, gereksiz kalmış. Sen de aynısını kitapta yaşamışsın sanırım. Her şeyin içinde bir romantiklik olması hoşuma gitmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem,
      Ben aşk olmasını seviyorum ama kararını tutturamıyorlar, böyle olacağına hiç olmasın dediğin gibi.

      Sil
  13. Bu kitabı ben de sevmemiştim. Millet bayılıyor halbuki. Evet, konusu etkileyici ama yazar konuyu güzel anlatamamış. Daha yetenekli bir yazarın elinde daha etkileyici bir kitap olabilirdi İncir Kuşları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule,
      Kesinlikle katılıyorum, bu konuyu başka bir yazar daha iyi anlatabilirdi.

      Sil
  14. bir iki kitabını okudum ben de. önemsiz yazarlardan bencesi dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      Bence de Deep, evde bir kitabı daha var onu da okurum ama beklentim yok :D

      Sil
  15. İlkay,
    Teşekkür ederiiim, fotoğrafları çektiğimde açık havaya çıkıyordum, artık onu da yapmıyorum. :/ Savaş kısmı etkileyici bir konu olduğu için de bence yazarın üslubu sırıtmamıştı. Bu filmi izlediğini hatırlıyorum ama Bosna Savaşı ile ilgili olduğunu unutmuşum. Bugünlerde izleyeyim :))
    Gerçekten çok korkunç bence de, insanların yaptıkları ve yapacakları gözümü korkutuyor.

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraf gerçekten şahane, yazarı okumadım ama İncir Kuşları kitabının çok popüler olduğunu biliyorum ama okuyacağımı düşündüğüm bir eser değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      Teşekkür ederim, dışarıya çıkılabilen günlerden kalma, bilseydim daha çok çekerdim :)) Kitabın konusu güzel ama maalesef yazar pek kullanamış :))

      Sil