1 Mayıs 2020 Cuma

DUNE ÇÖLE GÖZEGENİ - FRANK HERBERT (Dune #1)

34
Sarmal Yayınları
Çeviri: Arzu Taşçıoğlu, Deniz Vural
776 sayfa

Aslında Dune serisine başlamak aklımda yoktu ta ki yeni filminden ilk görüntüleri görene dek. Paul Atreides karakterini Timothée Chalamet canlandıracakmış, böylece ben de seriyi okumaya karar verdim.

E-book olarak sadece Sarmal Yayınları’ndan bulabildim. Araştırmalarıma göre bu yayınevinden okuyan bir kesim çeviriyi beğenmiş, bir kesim ise Kabalcı ve İthaki’yi önermişti. Bu nedenle biraz tereddütle kitaba başladım. Çeviri bana kalırsa ortalamaydı, okurken zorlanmadım ama “feyk atmak” gibi beni rahatsız eden kullanımlar da vardı.

Kitap Canopus’un üçüncü gezegeni Dune yani Arrakis’te geçiyor. Canopus ise Dünya’dan 650 ışık yılı uzaklıkta, gökyüzünün ikinci parlak yıldızı. Olaylar Atreides evinin kendi gezegenlerinden Dune’a taşınmalarıyla başlıyor.

Serinin kendine ait terminolojisi var; sanırım bu, serilerde en sevdiğim özelliklerden biri. Yazar oldukça yaratıcı ama aynı zamanda dünyamızdan izler de taşıyan bir kurgu oluşturmuş. Çölde geçen romanları sevdiğimi de Arrakis’in çölden oluşmasıyla fark ettim. Dune sadece heyecanlı olaylardan ibaret bir kitap değil, politika, din gibi konulara da odaklanmış.

Uzun lafın kısası, kitabı beğendim hatta ilk 2 bölümünü sona göre daha çok sevdim. Bilimkurgu ve fantastik sever olarak neden daha önce okumadım diye düşündüm.

“Korkmamalıyım. Korku akıl katilidir. Korku toptan yok oluşu getiren küçük ölümdür. Korkumla yüzleşeceğim. Üzerimden ve içimden geçmesine izin vereceğim. Ve geçip gittiği zaman, geçtiği yolu görmek için iç gözümü ona çevireceğim. Korkunun gittiği yerde hiçbir şey olmayacak. Yalnızca ben kalacağım.”

“İnsanı dostlarından ayrılmak üzer. Bir yer yalnızca bir yerdir.”

“Bir dünya dört şeyle ayakta durur (…) bilgenin ilmi, soylunun adaleti, haklının duaları ve cesurun yiğitliği. Ama bunlar hiçbir şey değildir (…) yönetme sanatını bilen bir yönetici olmadıkça.”

“Tam olarak sonuna kadar gittiğin bir yol seni kesinlikle hiçbir yere ulaştırmaz. Bir dağın dağ olduğunu anlamak için o dağa yalnızca birazcık tırman. Dağın tepesinden dağı göremezsin.”

“Neyi hakir görürsün, işte tam da bunla tanınırsın.”

“Cehaletle bilginin, vahşilikle kültürün buluşması… ölülere verdiğimiz değerde başlar.”

27 yorum:

  1. Bilim-kurgu eserlerden pek hoşlanmam. Yine de teşekkür.

    YanıtlaSil
  2. Uzun süredir merak ediyorum bu seriyi ama bir türlü fırsatım olmadı

    YanıtlaSil
  3. İlk defa sende gördüm kitabı :) 776 sayfayu Epub okumak mıı sen bir zoru başarmışsın gerçekten. Ben geçence 200 küsür sayfalık şeyi okudum gözlerim mahvoldu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Gerçekten göz yoruyor :(( Ama yorulunca başka kitaba geçiyorum ya da derse, bu şekilde bitirdim. Ebook okumanın güzel yanı istediğin kitaba hemen erişebiliyor olman. Tabii bir kısmı yok ama olsun, genel anlamda :D

      Sil
  4. Bilim-kurgu fantastik türlerini ben de çok severim. Bu seri tam da bana göreymiş. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birpembesever,
      Okursan yorumunu bekliyorum o halde :))

      Sil
  5. dune serisini okudum, çok iyi tabii. ortadoğu yu anlatıyooo :) dune filmini izle çok iyi, seksenlerde çevrilmiş, dune bilgisayar oyunu da iyiii :) yakında yeni dune filmi de vçzyona giricek hıhım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      Evet eveet :)) Yeni filmini çıkınca izlerim diye düşünmüştüm ama eskisine de bakarım. :))

      Sil
  6. Yönetme sanatını bilen yönetici dünyada kalmadı artık.

    YanıtlaSil
  7. Dune serisini okudum ben de. Alıntıların cidden çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat,
      Serinin tamamını okuyacak mıyım emin değilim, bakalım. Teşekkürler :))

      Sil
  8. Bu seriyi ben de merak ediyorum ama epub olarak okumak pek benlik değil, hele ki bu kadar uzun bir kitabı :) Filmi olacağını bilmiyordum onu da sayende öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Düşler Kitaplığı,
      Biraz zor oluyor evet :)) Ben de twitterdan görmüştüm filmin ilk fotoğraflarını :))

      Sil
  9. en sevdiğim kitaplardan biri, senin de sevmene sevindim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Ortak beğenimiz olmasına sevindim ben de :))

      Sil
  10. Filmden sonra seri daha popüler olacak. Ben okumadım ve şimdiye kadar ilgimi çekmedi ama filmi güzel olursa seriyi de okuyabilirim. Seri toplam kaç kitaptan oluşuyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule,
      Seri 6 kitaptan oluşuyor ama seriden önceki tarihler hakkında da yazarın oğlu başka kitaplar yazmış. Onları okumayı planlamıyorum. Bakalım seriyi tamamlayabilecek miyim? :D

      Sil
  11. Virüsten önce ithaki bilim kurgu klasiklerini takip ediyordum.
    Bilim kurgu klasiğinin ilk kitabı .
    Ama bir türlü okumak nasip olmadı .
    Virüsten sonra bakmayı düşündüğüm bir seri Dune .
    Siz de beğenmişsiniz bir bakmak gerek.
    Hayırlı ramazanlar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra,
      İthaki güzel kitaplar çıkardı bu sıralar :)) Dune etkileyiciydi ama ikinci kitabını o kadar sevemedim gibi tabii daha yarısındayım :))

      Sil
  12. İlkay,
    Ben de kendisini seviyorum, sempatik ve yakışıklı bir birey :D Filmlerde görmeyi seviyorum :))

    YanıtlaSil
  13. Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren,
      Özlü sözler çok kitapta :))

      Sil
  14. Bu kitapta başlangıç kısımlarını sevsem de bitirdiğimde beklediğimi bulamamıştım o yüzden serinin devamını da okumadım. Elinize sağlık, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Ben de başlarını daha çok sevmiştim. :)) 2. kitabı da okudum ama ben de beklediğimi bulamadım. Canım seriye dönmek isterse belki o zaman 3. kitabı okurum :))

      Sil