16 Temmuz 2019 Salı

UĞULTULU TEPELER - EMILY BRONTE

54
Koridor Yayınları
Çeviri: Handan Ünlü Haktanır
476 sayfa


Sevdiği klasikleri tekrar okuyan Salıncak’tan merhabalar! Ortaokuldayken kitabı ödünç alarak okumuştum, kitaplığımda da olmasını istediğim için alıp okunacaklar kısmına koymuştum. Cansu’yla ortak kitabımızdı, beraber okuduk.

Hep sorarlar ya, Jane Eyre mı yoksa Uğultulu Tepeler mi diye. Ben Uğultulu Tepeler tarafındaydım. Karakterlerin çoğunu sevmediğimde genelde kitaba karşı da olumsuz duygular hissedebiliyorum. Uğultulu Tepeler ise istisnalarımdan birisi.

Karakterlerden neredeyse nefret ediyorum, olumlu hisler beslediğim birkaç kişi var. Yine de yazar kitap boyunca karakterlere karşı umudumu kesmemi sağladı . Hayal kırıklığına uğrayıp ardından “belki aslında öyle değildir” bataklığına saplandım. İkinci kez okuduğum için de bakış açımdaki farklılıkları gördüm.

Belirtmeliyim ki Uğultulu Tepeler aşk kitabı değil, bence daha çok nefret ve intikam temalı… Emily Bronte’nin kalemiyle unutulmaz bir klasiğe dönmüş.

“’İyi bir yüreğin varsa eğer, kapkara bir marsık bile olsan, yüzün sevimli görünür,’ diye devam ettim. ‘Kötü bir yürek ise, en güzel yüzü çirkinden de beter eder.’”

“Dünyadaki her şey yok olsa ve bir tek o kalsa, benim varlığım devam ederdi, ama her şey yerli yerinde kalsa da o yok olsa, evren benim için bir yabancı olur ve kendimi onun bir parçası olarak görmezdim.”

“…ihanet ve şiddet, iki ucu keskin bir mızrak gibidir. Onu elinde tutanların canını, incitmek istedikleri kişilerden daha çok yakar.”



37 yorum:

  1. Uğultulu Tepeler uzun zamandır okuma listemde olan bir kitap. Kitabı ikinci kez okumuşsunuz. Bir kitabı tekrar okuma isteği duymak çok hoş bir duygu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      Kesinlikle katılıyorum, her okuyuşta farklı şeyler düşünmeyi de seviyorum :))

      Sil
  2. Okuyalı epey oldu, filmini de izlemiştim, kasvetli, karamsar atmosfer gelmişti ve dediğin gibi aşktan çok nefret, saplantı, intikam ağırlıklıydı, o çingene çocuk bayağı ilginç bir karakterdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben,
      Filmini ve BBC yapımı dizisini izlemeyi ben de düşünüyorum :)) Bence de çok ilginç bir karakter :))

      Sil
  3. ÇOK GÜZEL BÖYLE HAYATI SORGULAYAN KİTAPLARI ÇOK SEVİYORUM.

    YanıtlaSil
  4. Salıncaaaaak elimdekini bitirince buna başlayacağım vallaha heyecanlandım şu an :D

    YanıtlaSil
  5. Uzun zamandır elimde olan fakat hala okuyamadığım bir kitap. Sanırım yayınevinden ötürü.. Alırken önemsememişim ama sonradan yayınevi takıntım oluştu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakura,
      Bazen bilinmedik yayınevlerinden de iyi çeviriler çıkabiliyor, bir şans ver bence. Çeviriyi beğenmezsen sonra sevdiğin yayınevinden alırsın :))

      Sil
    2. Doğru diyorsun, öyle yapayım :)

      Sil
    3. Sakura,
      Keyifli okumalar :))

      Sil
  6. Beni daralttı okurken, ne kasvet ne kasvet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Biraz kasvetli ama seviyorum ben gotik tarzı :))

      Sil
  7. Çok uzun zaman oldu okuyalı (filmini de izledim), Jane Eyre tercih ederim ama bu romanı da sevmiştim, yazar çok başarılıydı. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Filmini ben de izlemeliyim :)) Teşekkürler :))

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,
      Yorumunuzu okumak isterim :))

      Sil
  9. Tam bir klasik :) Ben de erken yaşlarda okumuştum, klasikleri belli dönemlerde tekrarlamak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Her dönemde de farklı keyif alınıyor, tekrar okumayı seviyorum :))

      Sil
  10. ben de çok severim bunu, bütün austen ve bronteleri. amaa, eyre ciyim yanii :) bu arada, bbc jane eyre var dizi, 2006, sakın kaçırmaa, nolur izle hihihi :) nefret ederek sevdiğim julien sorel var, kırmızı ve siyah, yaşasın klasikler, yaşasın kağıt yaşasın salıncak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      İzlerim ki, hem de kitabı yeniden hatırlamış olurum, sağol Deep :D Julien Sorel karakteri hakkında aynı düşünüyoruz :D

      Sil
  11. Aynı ben de senin gibi çok eskiden arkadaşımdan okumuştum ama tekrar okumak gibi bir niyetim var bir gün tekrar alıp okumayı istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler,
      Tekrar okumak ayrı keyifli oluyor :))

      Sil
  12. Geçen yıl okudum Uğultulu Tepeleri açıkçası okurken o kadar sinirlendiğim bir kitap daha yoktur. Yorumumda kitaptaki nefreti o kadar hissettim ki yazmıştım. Karakterlerin nefreti o kadar bariz ve okuyucuya yansıyor ki bunun karşısında biraz korkmuştum. Bu kadar hissedilebilir olmasına. Başta kitaptan pek hoşlanmadım ortalara gelince fikrim büsbütün değişti. Bitirince çok daha farklı duygular içerisinde olduğumu fark ettim. Şimdi ise ne zaman havalar yağışlı ve kasvetli olsa aklıma gelir Uğultulu Tepeler. Bende ne kadar etkili olduğunu şu an daha iyi fark ettim. Neyse yorumu çok çok uzattım ama yaram var bu kitaba karşı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Nefreti buram buram hissettiriyor gerçekten de :D Ben de ağaçların hışırtısının duyulduğu ortamlarda Uğultulu Tepeleri anımsıyorum :))

      Sil
  13. Karakterlerden ben de nefret ettim, okumak için onların soy ağacını da anlamak gerekiyor ve bu yüzden soy ağacını çıkarmıştım. Ortaokuldayken okudum kitabı. O zamanlarda hiç sevmedim çok. Nefret ve kin vardı çoğunlukla kitapta ve onlar da benim sevmediğim duygular. Sonradan kitabı tekrar okumak isterim ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı Diyarlar,
      Bence de, yoksa aile ilişkileri biraz karmaşık, birbirine gidiyor :))

      Sil
  14. Aaa gotik edebiyat kulübümüzün bu ayki kitabı uğultulu tepeleeer :) ben de eskiden okumuştum bu ay tekrar okuyorum bu sayede :) zaten çoğu şeyi unutmuşum, çok güzel yorumlamışsın sen de eline sağlık ilk alıntı benim de en sevdiklerimden ben karakterlerden Heatcliff'i seviyorum ama... şimdilik bakalım sonunda ne hissedicem belki blogumda yorumlarım ben de bittiğinde o zaman yoruma çağırırım seni gel mutlaka ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebrar,
      Gotik edebiyat kulübü mü, ne kadar güzel :)) İkinciye okumak güzel oluyor, her şey daha yerli yerine oturuyor sanki. Gelirim tabii :))

      Sil
  15. Uğultulu tepeleri ilk alacakaranlık serisinde Bellanın okuduğu kitap olarak öğrenmiştim.. Yıllar geçti ve ben hala okuyacağım :/ Eline sağlık güzel yazın için sayende hatırladım ve okuyacağım inşallah :D

    YanıtlaSil
  16. Ben Jane Eyre taraftarıyım :-) Bu kitabı yıllar önce okumuştum. Aklımda hiç yer etmemiş. Belki tekrar okursam fikrim değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Uzundere,
      Ben de Jane Eyre'ı tekrar okumalıyım :))

      Sil
  17. Bu kitaba birkaç kere başladım fakat bir türlü sonunu getiremedim. Sanırım bu yüzden kitaplığımda öylece duruyor yıllardır. Yeniden başlamak aklımda var ama ne zaman olur emin değilim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Çelik,
      Zamanı gelmemiş demekki :D Ben kitapların zamanı olduğuna inanıyorum :D

      Sil
  18. İlkay,
    Aşktan çok takıntılı olma durumuydu bence de :D Hep içimden bu kadar da olmaz, yanlış hatırlıyorumdur bunu da yapmaz, özünde belki de iyidir diye tekrarladım :D Sonuç: öyleymiş :D Ben de tekrar okumayı seviyorum :))

    YanıtlaSil